Mladineo se izvukao zbog isteka rokova - tužiteljice na disciplinskom

Zbog isteka roka za njezino podizanje, zagrebački Županijski sud odbacio je optužnicu protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea te vlasnika tvrtke 'Odlagalište sirovina' Mihe Zrnića Marinovića.

Državno odvjetništvo zbog toga najavljuje da će pokrenuti disciplinski postupak protiv tužiteljica koje su optužnicu podignule s danom zakašnjenja i zatražiti obnovu postupka.

Zakon kaže da se optužnica mora podići u roku od 30 dana nakon upisa u upisnik kaznenih prijava, činjenica je da je istraga dovršena. A u ovom slučaju prema njezinoj ocjeni ti rokovi nisu poštivani. Radi se o prekozimnim rokovima, znači o rokovima koji se prema zakonu ne mogu produžavati. I u tom slučaju zakonodavac je predvidio da će se smatrati da je državni odvjetnik odustao od kaznenog progona, izjavio je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

U optužnici podignutoj u srpnju prošle godine zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tvrdi da je Marinovićeva tvrtka od 1. ožujka 2007. do 30. studenog 2010. Fondu ispostavila i naplatila ukupno 29 'privremenih situacija' u iznosu većem od 125 milijuna kuna za radove i građevni materijal koji su već bili plaćeni na temelju drugih ugovora. Tvrtka zadarskog poduzetnika, prozvanog dalmatinskim kraljem otpada, time je navodno stekla korist od gotovo 37 milijuna kuna, dok je Fond oštećen za 46 milijuna kuna.

U tužiteljstvu sumnjaju da je Zrnić Marinović bivšem direktoru Fonda više puta zauzvrat predao najmanje 900.000 kuna, nakon što su ispostavljanje neosnovano uvećanih računa dogovarali od sredine 2006. do kraja 2010. u Zagrebu, Zadru i Obrovcu.