"Studija revolucije" u MSU-u

Izložba Studija revolucije Renea Bachracha Krištofića, predstavnika mlađe generacije hrvatskih figurativnih slikara, na kojoj se predstavlja novim tematskim ciklusom, bit će otvorena u NO galeriji zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU).

Novi tematski ciklus nastavlja se na njegov prethodni Protest utopije, u kojemu istražuje društvene fenomene prosvjeda, no istodobno ga zanima preispitivanje vlastitog osjećaja bivanja i izolacije u suvremenom društvu.

U novoj seriji akrilnih slika i crteža, ukupno 25 radova, Krištofić se malo izravnije bavi tematikom totalitarnih režima te društvenih i umjetničkih revolucija i time kako oni funkcioniraju u našoj kolektivnoj svijesti, ali pritom ne zalazi u sferu angažirane umjetnosti, rekla je za Hinu kustosica izložbe Ivana Janković, koja je uz umjetnika autorica likovnog postava.

Inspiracija i polazište za nekoliko djela bili su mu i dramatični novinski članci te televizijska izvješća o neredima u Turskoj, Ukrajini i Siriji. Prizore otpora, prosvjeda i stradalih preuzima u obliku simbola ili fragmenta i testira ih na velikim formatima platna.

U sklopu izložbe organizirat će se razgovor s tim nagrađivanim mladim umjetnikom, koji je 2009. diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Igora Rončevića.

Bavi se i dizajnom, u kojemu je ostvario niz zapaženih projekata, napravio je dizajn za edukativni projekt Znanje je moć, surađivao sa Ženskim studijima na dizajnu za knjige Mala revolucionarka - Zagorka, feminizam i pop kultura i Neznana junakinja - nova čitanja Zagorke te na dizajnu raznih CD omota. Radio je i na izvedbi projekta videoumjetnice Sanje Iveković On the Barricades za bijenale u Koreji, a kao umjetnik sudjelovao je u projektu Saatchi Online 100 Curators 100 Days Collection.

Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložaba, a Studija revolucije u MSU-u bit će otvorena do 11. siječnja.