Barun Levin Rauch u Hrvatskom povijesnom muzeju

U okviru programa "Advent u Hrvatskom povijesnom muzeju", Hrvatski povijesni muzej za sutra priprema priču o barunu Levinu Rauchu, nekadašnjem vlasniku zgrade u kojoj je muzej danas smješten.

Riječ je o posljednjem u nizu posebnih programa koji su se održavali tijekom četiri adventske nedjelje, a kojima se predstavljanjem bivših vlasnika obilježila 250. obljetnica izgradnje palače Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u kojoj se Hrvatski povijesni muzej nalazi od 1959. godine.

Svake je nedjelje bilo organizirano predavanje o povijesti palače i njezinih vlasnika, te razgovor s kostimiranim likovima koji su posjetiteljima govorili o svakodnevnom, političkom i kulturnom životu u Hrvatskoj sredinom i u drugoj polovici 19. stoljeća.


Foto: HPM

Barun Levin Rauch (1819.-1890.) bio je vlasnik gornjogradske palače od 1870., a potječe iz bogate plemićke obitelji čiji su članovi od 18. stoljeća obnašali istaknute političke funkcije.

Bio je promađarski orijentiran, osnivač je mađaronske (Unionističke) stranke u Hrvatskoj, poznat kao nagodbeni ban. Najprije je imenovan za namjesnika banske časti, a 1869. za bana, a u njegovo je vrijeme potpisana Hrvatsko-ugarska nagodba.

Početkom 1870. optužen je za korupciju i proglašen krivim u tzv. aferi Lonjskog polja, te je godinu dana kasnije morao podnijeti ostavku na bansku čast.

Nekoliko je godina na Gornjem gradu posjedovao nekadašnji dvor obitelji Zrinskih na Markovićevu trgu, 1869. je od obitelji Kulmer kupio dvorac u Slavetiću, a ubrzo i palaču u Matoševoj ulici 9.

Zagrebačkoj publici predstavit će se sa suprugom Antonijom r. Sermage (1826.-1913.), koja je u obitelj Rauch mirazom donijela dobra Stubički Golubovec i Stubičke Toplice. Zajedno su imali petero djece, o kojima će, kao i o ulozi žena u to doba, razgovarati s posjetitejima.