Tehnički muzej za 60. rođendan daruje besplatan ulaz

Tehnički muzej u Zagrebu proslavit će danas i sutra svoj 60. rođendan, a tim povodom organizira Dane otvorenih vrata i posjetiteljima daruje besplatan ulaz, vodstva po postavu i razna događanja.

Muzej će tijekom vikenda biti otvoren od 9 do 17 sati, a od 11 sati izmijenjivat će se vodstva kroz Rudnik, Teslin kabinet i Planetarij, a po potrebi, ovisno o interesu publike, priredit će i dodatna, najavili su iz Muzeja.

Posjetitelji će imati priliku razgledati izložbu o istaknutom dizajneru Bruni Planinšeku i prigodnu izložbu o povijesti Muzeja, a o čijoj će prošlosti moći saznati i iz besplatnih novina u kojima su okupljeni novinski članci vezani uz povijest Muzeja, dopunjeni reklamama iz 1954. godine.

Pripremljene su i radionice Mali znanstvenik, u sklopu kojih će se izrađivati padobran Fausta Vrančića i otkrivati tajne statičkog elektriciteta i zvuka.

Na više mjesta prikazivat će se dokumentarni filmovi o Tehničkom muzeju iz arhiva HRT-a.

Ideja o osnivanju muzeja koji bi obrađivao područje tehnike u nas potječe još s kraja 19. stoljeća, no povijest Tehničkog muzeja počinje 21. prosinca 1954., kada je donesena odluka o njegovu osnivanju.

Pet godina kasnije dolazi na današnju lokaciju u Savskoj cesti, gdje useljava u objekte koje je projektirao arhitekt Marijan Haberle, a izgrađeni su 1948. za potrebe Zagrebačkog velesajma.

Ta su zdanja napravljena od drvenog materijala i imala su privremenu namjenu, a nakon preseljenja Velesajma na novu lokaciju, služili su za različite društveno-sportske aktivnosti.

Idejni začetnik osnivanja Tehničkog muzeja bio je sveučilišni profesor Božo Težak, prvi direktor Predrag Grdenić, a likovni postav izveo je arhitekt Emil Vičić.

Prvi muzejski odjeli, Transformacija energije, Prometna sredstva i Rudarstvo za javnost su otvoreni 1963., narednih godina uslijedili su zbirka Nafta i odjeli Astronautika s planetarijem, Demonstracijski kabinet Nikole Tesle (koji je 2006. u potpunosti obnovljen) te Osnove poljodjelstva i Vatrogastvo.

Tijekom godina stalni postav je proširivan novim sadržajima, a Muzej je dobio i Aleju skulptura velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike.