'Kiša kratkiša' u cijeloj Hrvatskoj

Drugo izdanje Maratona kratkometražnih filmova, posvećenog popularno nazvanim 'kratkišima', filmskoj formi u kojoj samo najvještiji uspjevaju u ograničenom vremenu prikazati originalnu ideju ili dosjetku, održava se danas diljem Hrvatske.

Na najkraći dan u godini, zimski solsticij, organiziran je najopsežniji cjelodnevni program za različite uzraste i interese s ukupno 66 filmskih uradaka, a program se u 29 kina na 32 lokacije odvija još od petka.

Za odrasle pripremljen je program recentnih europskih i hrvatskih kratkometražnih filmova raznih žanrova, od animiranih do eksperimentalnih.

Među njima su i "Kokoška" Une Gunjak, nedavno nagrađen 'europskim Oskarom', također festivalske uspješnice, "Autofocus" Borisa Poljaka, "Koyaa - Cvijet" Kolje Sakside te filmovi "Poklon predsjednika Nixona" Igora Šeregija, "Ljepotan" Saše Bana, "Kutija" Nebojše Slijepčevića, "Mali debeli rakun" Barbare Vekarić, "Bla" Martine Meštrović, "A.D.A.M." Vladislava Kneževića.

Prikazat će se i osam europskih igranih i eksperimentalnih filmova iz Njemačke, Velike Britanije, Nizozemske i Francuske, ostvaren u suradnji s organizacijom Short Circuit.

Najmlađima će se prikazati "Baltazar: serija Zvjezdani kvartet" Zagrebačke škole crtanog filma, te europski kratkometražni filmovi iz Italije, Švicarske, Norveške, Irske i Španjolske za djecu od tri do šest godina, po izboru organizacije Short Circuit. Tu je i animirani film "Skriveni talent" Mirana Miošića, o raspjevanom mačku Bjelobrku koji nema sluha.

Po riječima Tine Hajon, voditeljice projekta Maraton kratkometražnih filmova, to će biti jedinstvena prilika da se pogledaju filmovi koji se inače rijetko prikazuju, iako ih se samo u Hrvatskoj godišnje proizvede šezdesetak.

Kratkiši, kako ih volimo zvati, posebna su forma sa svojim vlastitim identitetom i obično su mladim autorima ulaznica u filmski svijet, često obrađuju važne teme i iznose stajališta o svijetu u kojem nastaju, ustvrdila je.

Treći program HRT-a će u raznim terminima danas emitirati kratkometražne filmove u kojima glume Charlie Chaplin i tandem Buster Keaton i Fatty Arbuckle kao i kratke filmove velikana francuske kinematografije Alaina Resnaisa i Jean-Luca Goddarda.

Maraton gostuje i na adventskim događajima u Zagrebu, na Europskom trgu će se prikazati izbor ostvarenja s 2. maratona kratkometražnih filmova, a izbor filmova rezerviran je i za sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta ArtOmat u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.