[VIDEO] Otvoreno: Etične banke - dobitak za bankovno tržište

Etična banka ili ebanka je banka čiji su klijenti ujedno i njezini vlasnici. Prva takva banka trebala bi početi poslovati u Hrvatskoj sredinom iduće godine. U tijeku je prikupljanje dokumentacije za dobivanje dozvole od Hrvatske narodne banke. Što će svojim klijentima nuditi etična banka? Koja je razlika u odnosu na klasične banke? Je li etična banka uopće moguća?

U emisiji HRT-a Otvoreno odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja potražili su Domagoj Novokmet i njegovi gosti:  Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje, Željko Ivanković, direktor istraživanja Hrvatske udruge banaka, Frane Franičević, suvlasnik i predsjednik Uprave RASCO d.o.o.

Uvodna prezentacija etične banke u prilogu je bila je dobra. Talijanska banka Etica je jedan od najvažnijih partnera. Osnova etičnog bankarstva je stavljanje u službu zajednice. Transparentnost, otvorenost, da se vidi u što banka ulaže sredstva svojih klijenata. Novac se reinvestira u zajednicu. To su klasične komercijalne banke koje rade na drugačijem principu, rekao je Jeras.

Etična banka nije niti utopija niti populizam. Često se ljudi ne samo u bankarstvu ponašaju nefer. Ako sam dobro razumio kolegu ta banka ima neobičan vlasnički karakter i drugačiji poslovni model i nastoji neke tržišne niše zauzeti za koje pretpostavlja da ih druge banke nisu zauzele. Ako banka dobije dozvolu HNB onda je to dobitak za hrvatsko bankovno tržište. Onda nastupa konkurencija koja može bti i samo dobra, rekao je Ivanković.

Dok smo kretali u prvu investiciju 1994. godine kamate su bile 17% i kredit je bio tzv. građevinski 1:3. Prvo smo morali skupiti trećinu sredstava, a potom dobili kredit i plaćali visoke kamate. Unatoč tome uspjeli smo ga servisirati, rekao je Franičević o počecima svoje tvrtke.

Početnik teško da može krenuti. Ako nema poslovne povijesti nema šanse da dobije kredit od banke, smatra Franičević.

Mnogi bi svoju egzistenciju htjeli osigurati pokretanjem vlastitog biznisa. No, za to je potreban početni kapital, povoljni krediti, razumijevanje banke. Koliko im u tomu mogu pomoći etične banke?

Kako doći do ulaganja etične banke?

Morate biti član Zadruge za etično finaciranje. Morate uplatiti zadružni ulog od 2500 kuna - to je minimalno. Maksimalno nije ograničeno i možete dobiti financiranje projekta koje je do osam puta veće od uloga. Radi se procjena rizika kao i u svakoj drugoj banci, ali je ona nešto drugačija od klasičnih banaka. Ne gleda se samo kao poslovni model, nego se gleda i društvena prihvatljivost projekta na temelju iformacija koje se prikupljaju od puno šireg spektra evaluatora neko kod drugih banaka.

Detaljnije informacije o etičnim bankama doznajte u videoprilogu.