25 godina sinonima za društveno angažiranu umjetnost

Na današnji dan prije 25 godina osnovan je Montažstroj. Ta nezavisna umjetnička skupina sve do danas ostala je sinonim za društveno angažiranu umjetnost u Hrvatskoj. Među rijetkima, publiku stvaraju i izvan granica teatra - i pretvaraju je u izvođače.

S prvim sirenama - prvom umjetničkom akcijom, prvom predstavom Vatrotehna - Montažstroj je 90. zloslutno nagovijestio buduće događaje u Hrvatskoj. Ratnih 90-ih, prvim hrvatskim videospotom emitiranim na MTV-ju ''Croatia in flame'' te rap-operom 101 - svijetom su širili antiratnu poruku. 

Kroz Montažstroj je prošlo više od 350 suradnika. Poznatih i manje poznatih. Svi su oni sinoć dobili odlikovanje - slovo Ž na ćirilici ili dva spojena K. No, oni su i nakon četvrt stoljeća, kulturni beskućnici.

Od teatralizacije nogometne kulture, zbora ugroženih grupacija, bavili su se razminiranjem, zapošljavanjem, a u posljednjim projektima bave se nedovršenom bolnicom u zagrebačkom Blatu i generacijama ''Potrošenih'' dužnika franaka. Zato ''montažerima ovoga umjetničkog stroja'' sa Ž - valja čestitati sa: živjeli!