'Nema više tog novca zbog kojeg bih se posvetio braniteljima'

U emisiji "A sada Vlada" gostovao je ministar branitelja Predrag Matić.

Na pitanje vezano uz ostavku Vlade Marića objasnio je da on nije predsjednikov savjetnik kako ga mnogi nazivaju, već je na čelu predsjedništva - tijela koje se sastoji od još 10-ak članova. Rekao je da je Marić koji je pet godina bio u savjetništvu i dao ostavku četiri dana prije izbora mogao to učiniti i prije.

Podsjetio je da je predsjednik Ivo Josipović bio među prvima u braniteljskom šatoru i ponudio svoju pomoć.


Foto: Robert Anic/PIXSELL

Jako mu smeta stranačko manipuliranje braniteljima. Smatra da sve vezano uz branitelje treba biti depolitizirano. Svaka vlast dužna je odnositi se prema braniteljima s pijetetom, istaknuo je.

Izrazito je zadovoljan svojim mandatom, učinio je sve što je planirao. Točka 21.13 (iz Plana 21 koja se odnosi na branitelje) ispunjena je u potpunosti i više od toga. Dodao je da se to odnosi i na 2012., 2013. i 2014.

Iako prosvjed branitelja traje već 66. dan, Matić smatra da branitelji znaju da je mnogo toga napravljeno. A to je imalo svoju cijenu. Nema više tog novca zbog kojeg bih se ja posvetio hrvatskim braniteljima  - stradalo mi zdravlje, obitelj i to mi je hvala.

Drago mu je što će kardinal Josip Bozanić posjetiti šator u Savskoj. Bilo bi dobro i da se popne četiri metra gore, gdje sjedi 400 djelatnika, od kojih 200 branitelja, da i oni čuju riječ utjehe. Dodao je kako se nada da neće doći biskup Pozaić, jer on ipak rješava stvari na druge načine.

Izrazio je razočaranje ljudima koji su glavni u šatoru. To si isti oni koji su gotovo svakodnevno hodočastili u moj ured. Ovdje se radi o zaštiti hrvatskih institucija.

Ne može se postaviti šator pred Ministarstvom zdravlja pa se smijeni resorni ministar
, onda se preseli šator ispred Ministarstva poljoprivrede pa se smijeni ministar poljoprivrede. No možda je to jeftinije nego svake četiri godine birati nove, rekao je Matić.

Matić: Nema smanjenja braniteljskih mirovina

Nisam dosad donio nijednu odredbu protiv invalida Domovinskog rata. Osim smanjenja mirovine onima iznad 5000 kuna. No dolje su 100-postotni branitelji kojima nikakva prava nisu dirana niti će biti, ponovio je. Dodao je da branitelji moraju naučiti što je to kompromis. Iznosi braniteljiskih mirovina neće se mijenjati i, ako se to dogodi, onda ću ja ići dolje u taj šator, rekao je Matić.

Hrvatska mora izići iz vremena rata. Banitelje je strah da će ih zaboraviti. No to se sigurno neće dogoditi, poručio je.

Objava popisa branitelja najčasniji je potez koji je Hrvatska mogla napraviti i ja sam na to strašno ponosan, istaknuo je ministar Matić.

Nije želio puno komentirati Veteransku bolnicu u Zaboku. Na pitanje zašto je otvaranje trajalo tako dugo, istaknuo je samo da veteranske bolnice imaju samo moćne države koje su gotovo stalno u ratu - poput Amerike i Izraela, a da je u Hrvatskoj rat završio prije 20 godina.


 Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL

Rekao je da je u Dom hrvatskih branitelja u Lipiku uloženo 8 milijuna kuna. Istaknuo je izvrsnu suradnju s lokalnom zajednicom. Dodao je da će aplicirati za nepovratna sredstva iz EU-a, a se do 2020. planiraju otvoriti još četiri takva centra.

Najavio je da će zakon o žrtvama Domovinskog rata bit gotov sljedeće godine te dodao da se zauzima za to da se braniteljima vrate dionice.

Poželio je svima sve nabolje za Božić i Novu godinu.

Snimku emisije pogledajte ovdje.