"Zagrebačkim ulicama... Zagreb u kamenu"

U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu otvara se izložba "Zagrebačkim ulicama... Zagreb u kamenu" koja poznatim zagrebačkim vizurama pristupa iz znanstvene perspektive, iščitavajući u njima brojne prirodoslovne podatke.

Kako se ističe u najavi, cilj je izložbe prikazati ono što široko prihvaćenom identitetu grada Zagreba nadodaje posve novu dimenziju, stavljajući ga u kontekst suvremenog sveobuhvatnog koncepta razvoja grada.

Nije samo stilsko razdoblje i arhitektonski sklop ono što obilježava pojedine znamenite građevine - onu osobitu crtu, ono što će ih razlikovati od mnogih drugih njima sličnih, dat će im upravo građevni materijal, kamen, dio stijene iz kojih su sazdane i izgrađene, stoji u najavi.

Zagrebačke ulice, trgovi, fontane, javni prostori, poznate i manje poznate zgrade, eksterijeri i interijeri, riznica su ne samo kulturno-povijesnih podataka, već i neiscrpni izvor iz kojeg iščitavamo i brojne druge podatke pa tako i one prirodoslovne - geološke, paleontološke, mineraloške, petrografske, ponekad čak i zoološke i botaničke, dodaje se.

Izložba "Zagrebačkim ulicama... Zagreb u kamenu", otvorena do 31. siječnja 2015., pokušat će dati odgovore na pitanja kao što su zašto se Zagrebačka katedrala tako dugo i često obnavlja, što je to što Trg hrvatskih velikana čini monumentalnim, kakav je to tamni kamen prošaran bijelim što ukrašava kino Europu, kako to da na zgradi Banskih dvora vidimo prekrasne presjeke fosilnih ježinaca, te zašto sljemenska kapelica ima zelenkasti odsjaj.