Majetić: Hrvatska ima sve pretpostavke za uspjeh

Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, gostujući u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija rekao je kako je nužno da se napokon krene s reformama kako bi država postala konkurentnija.

Ova je godina poslovno izgubljena, a prema svemu sudeći i sljedeća bi mogla biti jer se ne naslućuje odlučnost i namjera Vlade za promjenama. 

Rejting države je u smeću, kapital je skup, imamo lošu poreznu politiku, veliko opterećenje plaća, goleme parafiskalne namete, zastarjelu administraciju, prevelik broj zakona, vrlo loše obrazovanje koje se ne mijenja već desetljećima. To su sve stvari na koje država treba utjecati, a ne utječe. Hitno nam trebaju reforme, a niti jedna Vlada dosad ih ne provodi. Zbog tog nečinjenja mi smo stalno na jednom te istom mjestu, kazao je direktor HUP-a.

Prema anketi HUP-a, samo 30 posto hrvatskih poduzetnika očekuje bolje sutra.
Od Vlade očekujem neki plan, ne moraju to biti radikalni rezovi, svi se skupa moramo ponašati drukčije. Ako pokažemo plan kako želimo zemlju koja upravlja svojim javnim dugom, koja vraća svoj dug i ima rast gopodarstva, onda će se brzo preokrenuti i opća klima u zemlji, bit će više ulaganja, a i kapital će bit jeftiniji. Ja sam optimist. Hrvatska ima sve pretpostavke, sve resurse da bude uspješna, samo trebamo posložiti stvari. Ništa nije izgubljeno, svaki plan počinje prvim korakom, samo treba učinit taj prvi korak i dovesti prave ljude na prava mjesta, zaključio je Davor Majetić.