Ivici Buljanu uručeno francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti

Francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) uručila je redatelju Ivici Buljanu u ime francuskoga predsjednika odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti. 

Veleposlanica Boccoz tom prigodom je istaknula kako je neprocjenjiv doprinos Ivice Buljana europskom kazalištu te podsjetila kako je Buljan bio čest gost uglednih francuskih pozornica. Buljan je zaslužan, kako je rekla, i za hrvatsko poznavanje mnogih francuskih književnih djela. 

Buljan je zahvalivši veleposlanici Boccoz istaknuo kako se s francuskom kulturom sreo još u sinjskoj školi u Dalmaciji, koja zbog svoga latiniteta čuva puno veza s francuskom kulturom. Najavio je nastavak suradnje s francuskim kazalištima i redateljima.

Odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti od 1957. godine dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Francuske osobama koje su se istaknule djelovanjem na području umjetnosti i širenjem umjetnosti i književnosti u Francuskoj i svijetu. Jedno je od najviših francuskih priznanja za javno djelovanje uopće.

Redatelj Ivica Buljan odnedavno je ravnatelj Drame HNK u Zagrebu.