[VIDEO] Kulturna događanja koja su obilježila 2014.

Kada godina počne s manje od pola posto izdvajanja iz državnog proračuna za kulturu, onda se u takvoj godini i ne očekuje kulturni uzlet. No na kraju 2014. ipak se ima što zabilježiti. Evo kratkog pregleda:

Izbori vodstava ponajprije kazališta, koji su mjesecima zabavljali javost, privedeni su kraju. Intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč izabrala je najbliže suradnike. I splitski HNK dobio je intendanta, Gorana Golovka, no pred kraj godine izbor Senke Bulić na mjesto intendantice Splitskog ljeta, opet je uzbudio duhove. Protiv njezina imenovanja ustao je splitski HNK. Koji je ovogodišnje Splitsko ljeto ponovno otvorio s Aidom na Peristilu. Dubrovačke ljetne igre još čekaju svoje ravnatelje nakon što Krešimir Dolenčić nije želio novi mandat.

Kazališna godina počela je dobro. Već u siječnju u Gavelli su izvedene Tri sestre, predstava koja će u studenom biti proglašena najboljom u Hrvatskoj. Dobili smo novoga Hamleta u ZKM-u, u liku Krešimira Mikića, a prema redateljskoj zamisli Olivera Frljića. Frljić, koji je postao intendant riječkog HNK, napravio je još nekoliko predstava o kojima se govorilo. Mnoge je pohvale i nagrade dobila Amerika, predstava nastala u koprodukciji Gavelle i riječkog HNK. Zanimljivo je bilo ponovno vidjeti uprizorenje Krležina Kristofora Kolumba i Renea Medvešeka u redateljskoj ulozi. Nakon osam i pol desetljeća na pozornici osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta ponovno Tolstojeva Ana Karenjina. U zagrebačkom HNK Ana je i zaplesala. Prva zagrebačka baletna Ana Karenjina velik je i raskošan balet u središtu kojega je kobna, strastvena i zabranjena ljubav. Kulturnim događajem godine mnogi su ocijenili privođenje završetku zgrade Muzičke akademije i dobrodošlicu koju su joj priredile sve kulturne i znanstvene institucije cjelodnevnim programom na trgu koji dijele.

Likovni život imao je niz dobrih rezultata. Otvoren je stalni postav Gradskog muzeja Vukovara u kojem je u 17 soba prikazano golemo vukovarsko blago, cjelokupna povijest Vukovara. Mnoge su pojedinačne izožbe oduševile javnost. Najprije Teatar nakaza Zlatka Boureka, a u kasnijem tijeku godine i slikarska retrospektiva. Uz 90. rođendan slikara Josipa Vanište, dvije izložbe i francusko odličje. Mnogi se slažu da je vrhunac likovne sezone, u kojoj smo vidjeli i Miroa i impresioniste i Guercina, zapravo hrvatski umjetnik. Julije Knifer u Muzeju suvremene umjetnosti. Više od 300 slika, kolaža, reljefa, skica, crteža i dnevničkih zapisa zagrebačka publika nikada dosad nije imala prigodu vidjeti na jednom mjestu. 

Filmska je produkcija imala dobru berbu. Kratkometražni igrani film Kokoška, osvojio je Europsku filmsku nagradu. Takva su pravila ima već 8 međunarodnih nagrada, od toga i u službenom programu festivala u Veneciji. Kauboji nas predstavljaju u utrci za oskarovsku nominaciju, a Broj 55 hvaljena je ratna drama koju bi poželjela svaka kinematografija.

Knjižna produkcija pamti znatno bolja vremena. Unatoč tomu niz je novih izdanja. Nove knjige objavili su mnogi naši pisci. Niz gostovanja stranih pisaca počeo je taliijanski književnik Alessandro Baricco na Dubrovačkim ljetnim igrama. I Europa u dvorištu bila je zanimljiva. Nekoliko cijenjenih pisaca, primjerice Rus Mihail Šiškina i Čeh Miloš Urban. Nakon niza godina u Zagrebu je bio Alain Finkielkraut. Promovirao je novu knjigu i s domaćinima obilježio 20 godina Europskog glasnika. A pulski sajam knjiga tradicionalno je obogatio našu književnu pozornicu važnim autorima iz regije i svijeta. 

Glazbeni život u 2014. vezan je ponajprije uz obljetnice velikih hrvatskih skladatelja Šuleka, Devčića i Mačeka. I za kraj godine Momci na brod, premijerno postavljena opereta Ivana pl. Zajca, uz stotu godišnjicu njegove smrti.

Bilo je još sjajnih koncerata i gostovanja. Podsjetimo i na operu Evgenij Onjegin koja je uspješan rezultat suradnje zagrebačkog i riječkog HNK.

I nemojmo zaboraviti! Zrinka Cvitešić, koja se potkraj godine u Zagrebu vratila Građaninu plemiću, u Londonu je osvojila britansku nagradu Olivier za najbolju ulogu u mjuziklu!

A naš je A.G. Matoš dobio svoju klupu u Francuskoj.