Koji su događaji obilježili godinu na izmaku?

U zadnjoj ovogodišnjoj emisiji Otvorenog vodila se žestoka diskusija o događajima u 2014. No prevladala je napadačka i svađalačka retorika svih gostiju: europarlamentarca Andreja Plenkovića (HDZ), ministra obrta Gordana Marasa (SDP), sindikalnog čelnika Vilima Ribića i poduzetnika Saše Cvetojevića.

Plenković i Maras su se međusobno optuživali čija je vlada kriva za hrvatski gospodarski krah. Plenković je rekao da na kraju treće godine mandata Kukuriku koalicija nije prepoznala EU niti kao pravnu, ni kao razvojnu, ni kao ekonomsku zajednicu. SDP je bio opterećen brojnim unutarnjim aferama. Hrvatska je zrela za promjene a to se vidjelo i na predsjedničkim izborima na kojima je HDZ- ova kandidatkinja dobila velik broj glasova, dodao je.
Maras je ustvrdio da je godina bila teška, šesta koju ćemo završiti padom BDP-a, no istaknuo je da ćemo po prvi puta u 2015. izaći iz recesije. Vlada je konsolidirala javne financije i smanjuje deficit. Srećom prije šest godina nismo bili u EU jer bi završili kao Grčka, dodao je. Rekao je da je Hrvatska više novaca povukla od EU-a, nego što je uplatila.

Cvetojević je napao sindikate da koriste retoriku ulice i da je to sve što se dešava zadnjih 10 godina. Ribić je izjavu nazvao skandaloznom. Ribič smatra da su oba referenduma bure baruta i drži da se Vlada ne bi smjela s time igrati. Sramotno je da Vladi treba dva mjeseca da prebroji glasove, a nama samo 15 dana da to izvedemo na terenu, kazao je. Rekao je da je ključni problem ove zemlje ekonomska politika svih vlada.

Što su pokušali reći o monetizaciji, povlačenju novca iz EU-a, zakonu o HGK te oprostu dugova pogledajte u videozapisu.