Maestro Mehta se zabavljao i oduševio Beč

Zubin Mehta danas se dobro zabavljao s publikom u dvorani na tradicionalnom novogodišnjem koncertu u Beču nakon kojega je indijski maestro ispraćen ovacijama.

Šef orkestra postao je legenda te ustanove za klasičnu glazbu kojom ravna peti put, pridruživši se omanjoj skupini u kojoj su Wili Boskovsky, Clemens Krauss i Lorin Maazel.

Zubin Mehta je odmah na početku udahnuo vedar ton priredbi koju su prenosile televizije u devedeset zemalja, kada se na završetku prvog komada Perpetuum mobile okrenuo publici i uzviknuo i tako dalje...

U raskošnu ambijentu Musikvereina na programu su, kao i obično, bili valceri, polke i marševi Johanna Straussa oca (1804.-1849.) i trojice njegovih sinova Johanna (1825.-1899.), Josepha (1827.-1870.) i Eduarda (1835.-1916.).
Ove godine je program bio u znaku znanosti jer se obilježavala 650. obljetnica osnutka bečkog sveučilišta i 200 godina postojanja tehničkog sveučilišta.
Bečka filharmonija je izvela "Studentski valcer" i komade pod nazivom "Akceleracija", "Elektromagnetska polka" i "Mit Dampf" ("Svom snagom") koji je završio eksplozijom ... konfeta.

Sedamdeset petim novogodišnjim koncertom obilježena je i 150. obljetnica Ringstrasse, monumentalne kružne ulice oko povijesnog središta Beča, grada s gotovo 10.000 mjesta za slušatelje klasične glazbe za koja se ulaznice prodaju svake večeri.

Na tradicionalnom završetku publika je po običaju slušala najpoznatiji valcer "Na lijepom plavom Dunavu" Johanna Straussa sina, a zatim je pljeskom udarala takt "Radetzky maršu" Johanna Straussa oca kada je Mehta okrenuo svoju palicu prema dvorani.