Gledanost pada, broj hrvatskih filmova i nagrada raste

Prošlu godinu domaća kinematografija neće pamtiti po dobroj gledanosti filmova na velikom platnu. Ipak, bilježi se uspjeh audiovizualnog sektora. Što se gledalo u 2014.?

Filmska 2014. pamtit će se po tome što je s 13 domaćih dugometražnih filmova premašila broj mjeseci u godini. Uz 11 dokumentaraca i 72 kratka filma - respektabilan broj! No, naši su filmovi gledani i diljem zemaljske kugle.
Jedna od najvažnijih destinacija bila je Venecija. "Takva su pravila", kao hrvatski film nakon 10 godina odsutnosti s Festivala, osvojio je s Emirom Hadžihafisbegovićem i glumačku nagradu, nakon čega je dobio još sedam važnih svjetskih nagrada.

Nagrade su dobivali filmovi od "Kosca" Zvonimira Jurića u Torontu do nagrada hrvatskim dokumentarcima u Sarajevu. Animirano-eksperimentalni film "Simulacra" postao je jedan od naših najnajgrađivanijih filmova, "Autofocus" Borisa Poljaka osvojio je nagradu u Karlovyim Varim, a "Kokoška", gdje god se pojavila, osvojila je neku nagradu.

No, u kinima umjesto da raste - gledanost pada. Do 15. prosinca 2014. godine hrvatski filmovi prodali su 99. 636 ulaznica! Najgledaniji je treći nastavak serijala o Koku - "Ljubav ili smrt". Prate ga "Majstori" Dalibora Martinića.

Dobili smo i igrani film o Domovinskom ratu - "Broj 55" u režiji Kristijana Milića. Kao hrvatski kandidat za Oscara u Ameriku su odjahali "Kauboji".

Ni ova godina nije prošla bez afera: prije svega oko HAVC-a i navodnog sukoba interesa oko dodjela sredstava.

U Hrvatskoj je cvjetao i filmski turizam. Uz treću godinu snimanja globalno popularne serije "Igra prijestolja", snimana je i francuska TV serija "Borgia",  švedska dječja serija "Božić na suncu" te jedna BBC-jeva i američka serija.