[VIDEO] Gimnazija nema informatiku - zbog birokracije

U Gimnaziji u Križevcima već tri mjeseca neuspješno pokušavaju riješiti problem s birokracijom u mjerodavnom ministarstvu. Prvo je polugodište završilo, a oni i dalje nemaju informatiku kao izborni predmet.

Opća gimnazija Ivana Zakmardija u Križevcima od 1991., kad je osnovana, učenike informatički obrazuje i dodatno im nudi informatiku kao izborni predmet. Od ove nastavne godine to više ne može zbog pravilnika koji se tumači dvojako. U njemu stoji da informatika kao izborni predmet treba obuhvatiti gradivo koje nije obrađeno u obveznom dijelu nastave, ako je moguće. A u Križevcima to mogu jer imaju opremljen informatički kabinet.

Ravnatelj Zoran Kovač pita se u čemu je problem. Dvadeset hrvatskih općih gimnazija ima informatiku kao izborni predmet, pa mu nije jasno zašto se to križevačkim gimnazijalcima uskraćuje. 'Mislio sam da se radi o nekom nesporazumu, dopisivali smo se, svaki dan sam zvao, ali su u mjesec i pol dana svi odgovori glasili: 'Nazovite u ponedjeljak, nazovite u srijedu....', kazao je Kovač.

Negoduju i gimnazijalci, njih 128-ero koji su zakinuti za željeni izborni predmet. Ironija je tim veća što je upravo ravnatelj ove škole nagrađen za znanstveni rad u kojem je detektirao kakva informatička znanja trebaju poduzetnici, srednjoškolci i studenti, a jedini je ravnatelj u Hrvatskoj u čijoj općoj gimnaziji informatike kao izbornog predmeta nema.

Pogledajte videoprilog!