[VIDEO] Tko su uhljebi, što misle u Bruxellesu i kako ih se riješiti

Niti jedna vlast nije ni pokušala riješiti problem političkih imenovanja. Svoje su zapošljavali i HDZ-ovci, i SDP-ovci i koalicijski partneri... U svakodnevnoj upotrebi već je prihvaćena riječ - uhljeb.

Točna je da informacija da stiže izaslanstvo Europske komisije 19. siječnja. Stižu eksperti za ekonomske i financijske poslove i to tehnički tim, a ne politički. na redovne konzultacije. Bit će riječi o javnim poduzećima. No Europska komsija ne savjetuje ili pak traži da ne bude političkih imenovanja. To nije način na koji EK razgovara. To nije ta vrsta razgovora. Ono što se ističe u dokumentima je loše upravljanje u javnim poduzećima i to se ističe kao problem našeg gospodarstva, javila je dopisnica HRT-a iz Bruxellesa Jasna Paro u emisiji Hrvatska uživo.

Ministri uštedjeli - deficit znatno manji nego se očekivalo

Ministar financija Boris Lalovac nada se da zbog smanjenja proračunskog deficita Hrvatska neće od Europske komisije dobiti neke nove mjere, no mediji pišu  kako bi Vlada mogla ponovo dobiti upozorenje zbog političkih imenovanja u tvrtkama u državnom vlasništvu.

Hrvatska je usvojila strategiju da se članovi biraju javnim natječajem i to vrijedi od 1.1.2015. godine i to je nešto s čime ćemo se moći pohvaliti kad stigne izaslanstvo. Bruxelles za nas ima puno prijedloga. Vrlo jasno govore kako se Vladi savjetuje da se javna poduzeća prilagode okruženju i da se osigura njihov opstanak na tržištu i smanjuju potrebe za zaduživanjem u financijskom sektoru. Poruka koja iza toga stoji sasvim sigurno je da treba politike što manje u tome, a da se javnim poduzećima treba upravljati na konkurtentan način, javila je Paro. Što je još rekla pogledajte u videoprilogu.
Novinar HRT-a Branimir Zekić prisjetio se nekih od uhljeba. Podsjetnik pogledajte u videoprilogu.

 
O ovoj temi u emisiji HRT-a Hrvatska uživo govorio je i Duje Prkut iz GONG-a. Doznajte u videoprilogu koliko praksa političkih imenovanja otežava borbu protiv korupcije. Na ovu temu nadovezao se i saborski zastupnik Dragutin Lesar koji je prije nekoliko dana dobio popis svih agencija, zavoda i fondova, a zanimalo ga je i koliko svaka ta institucija ima zaposlenih te kolika su im sredstva na raspolaganju. Što su mu odgovorili iz Vlade i kako zaustaviti politička imenovanja doznajte u videoprilogu.