[VIDEO] Prijam SNV-a u povodu Božića

Pravoslavnim vjernicima, koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru, danas je Badnjak. Uz taj dan vezani su mnogi narodni običaji, a jedan od najpoznatijih, osobito u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, paljenje je badnjaka i njegovo unošenje u kuću, gdje se okuplja cijela obitelj.

Na primanju Srpskoga narodnog vijeća u povodu proslave Božića - i ove je godine mnogo osoba iz javnog života. Na njemu su, između ostalih bili, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, premijer Zoran Milanović te predsjednik Ivo Josipović. 'Veliki teret iz prošle godine unosimo u 2015. Radi se o teškoj ekonomskoj situaciji i uređenosti našeg društva, ali i o o prorasti prijekih i naopakih riječi', poručio je Milorad Pupovac. 'To nas onemogućava da se bavimo onim što istinski mori naše društvo i svakoga od nas - bio Hrvat, Srbin ili netko treći', kazao je. Dodao je kako bi bilo najbolje da jedni drugima poželimo da se u ovoj godini što prije oslobodimo netolerancije.Okupljenima je Božić čestitao i premijer Zoran Milanović, koji je poručio da osobno politiku ne shvaća kao posao, nego kao zvanje i poslanje. Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izrazio je zadovoljstvo što se odnosi većinskog hrvatskog naroda i srpske manjinske zajednice, koji su bili uzdrmani 90-ih, kontinuirano i sustavno poboljšavaju. Na božićnom prijmu tradicionalno su dodijeljene i nagrade SNV-a za humanizam, afirmaciju tolerancije i antifašističkih vrijednosti. Nagrađeni su Jovica Brkić, Oliver Frljić i postumno Adam Dupalo.

Čestitka mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija - video

Prvu svečanu božićnu liturgiju predvodio je u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Vjernicima je poručio kako je čovjek stvoren da bude dobar i da svečanost Božića, tu eksploziju duhovne radosti, dočekaju daleko od dnevne buke i vreve, otvoreni za duhovni glas iz pozadine. 'Hrist nije došao da vlada, nego da služi i služenje je jedini ispravan način postojanja i afirmacije čovjeka', kazao je Porfirije

Tradicionalna proslava pravoslavnog Badnjaka u Rijeci

Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke i ove su godine na Korzu organizirala tradiconalno, peto javno obilježavanje Badnjaka prema julijanskom kalendaru. Građanima je podjeljeno 1500 porcija liganja i 150 litara vina, a kratak kulturno-umjetnički program izvelo je Srpsko kulturno društvo Prosvjeta.