Živi zid uzeo ORaH-u pola glasova - što kažu Sinčić i Holy

Prvo mjesečno istraživanje Crodemoskop u 2015. o političkim preferencijama - donijelo je nekoliko iznenađenja. Dinamiku je unio Živi zid. Nastavljen je trend visoke prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca SDP i lijevu koaliciju.

Crodemoskop, istraživanje - dokument

Najvidljiviji učinak pojave Živog zida se vidi u značajnijem padu izborne podrške Oraha ali i Laburista. Radi se o onom dijelu biračkog tijela obiju stranaka koje se definira kao izvorni protestni glasovi, koji za sada nemaju jasnu svjetonazorsku odrednicu, a veže ih nezadovoljstvo prema svim političkim strankama i političkom establišmentu.

'Imamo svoje ciljeve, učlanile su nam se tisuće ljudi, imamo podružnice i idemo u Sabor. Nema nikakve šanse da koaliramo s HDZ-om ni SDP-om. Sudradnja s drugima je moguća ako prihvate povrat otetoga i monetarnu reformu', izjavio je za HRT Ivan Sinčić. 'Mi smo imali dosta veliki pad, što nije iznenađujuće s obzirom na sve što se događalo u prethodnih mjesec dana', poručila je predsjednica ORaH-a Mirela Holy.Da su parlamentarni izbori provedeni početkom mjeseca, HDZ bi dobio oko 29 posto glasova, a SDP 23,5 posto. Orah je i dalje na trećem mjestu s 10 posto potpore, no to je u odnosu na prosinac 5 posto manje. Na četvrtom mjestu s visokih 7 posto nalazi se Živi zid koji je prvi put uvršten u istraživanje. Petu poziciju sa svega 2 posto potpore zauzima HNS.
Prema Crodemosokopu Vlada bilježi potporu od oko 20 posto hrvatskih građana, a njezinu politiku ne podupire gotovo 65 posto ljudi. Za svoj je rad Vlada dobila dvojku.