17 novih naslova za djecu i mlade

"Medalja za hrabrost", "Puhni u jedra", "Djeca gnjeva", "Žemlja je okrugla" tek su neki od 17 novih naslova koja je predstavilo Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade - Klub prvih pisaca pred malom i velikom publikom u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Riječ je o niski od 17 bisera, 17 knjiga koje započinju svoj život i dolaze do malih čitatelja, rekla je predsjednica Društva i urednica Silvija Šesto na zbirnoj promociji. Među autorima je i nekoliko nagrađivanih pisaca i dobitnika nagrade "Grigor Vitez" ili pak nominiranih za nagradu "Kiklop".

Knjige namijenjene djeci nižih razreda objavljene su u Biblioteci Mala, dok je Biblioteka Velika namijenjena tinejdžerima. Društvo odnedavno ima i Biblikoteku +18.

Poseban projekt Društva "Čarapica Pričalica" namijenjen djeci u rehabilitacijskim i odgojnim ustanovama predstavila je Jelena Pervan, autorica istoimene knjižice, napominjući kako su naišli na odličan odaziv djece koju su posjetili. Naglasila je kako uz pomoć "brbljive čarape" u djeci nastoje pobuditi pozitivan odnos prema knjizi, umjetnosti i kreativnom radu.

Književnu nagradu "Zvonko" za najbolji neobjavljeni prozni rukopis za djecu i mlade predstavila je urednica Snježana Babić-Višnjić. Dobitnica "Zvonka" za 2014. je Nena Lončar i njenih "6 guba čarolija i jedan užas na kvadrat".