Predstava o Pasolonijevom životu gostuje u ZKM-u

Predstava Jedna mladost neizmjerno mlada Giannija Borgne, monodrama u režiji Antonija Calende o kontroverznom životu talijanskog filmskog redatelja, pjesnika, pisca i intelektualca Piera Paola Pasolinija, gostuje večeras u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).

Nastala u produkciji uglednog Teatra Stabile del Friuli Venezia Giulia iz Trsta, predstava je premijerno izvedena 2013., a izvodi je Roberto Herlitzka. Temelji se na tekstu Giannija Borgne, koji je kao tajnik komunističke mladeži u Rimu bio blizak Pasoliniju i veliki je poznavatelj njegova lika i djela, a prije nekoliko godina angažirao se oko otvaranja istrage njegova nikad razjašnjenog ubojstva.

Borgna u svom tekstu, prizivajući Pasolinijeva djela, odaje počast umjetniku, donosi metaforičku evokaciju njegova života te uvid u njegove proročke misli kada je riječ o društvenoj i političkoj situaciji.

Pasolini (1922.-1975.) se afirmirao na više područja, bio je pjesnik, novinar, filozof, romanopisac, dramatičar, filmski redatelj, kolumnist, glumac, slikar i politička figura. Iako njegov rad do danas ima prizvuk kontroverze, ostao je zapamćen kao vizionar i važna osoba u talijanskoj književnosti i umjetnosti.

Predstavu je za hrvatsku publiku organizirao Talijanski kulturni institut u Zagrebu, u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, a izvodi se u okviru ciklusa Europsko kazalište u ZKM-u.