'Titlani utorak' u kinu Europa

Danas u zagrebačkom kinu Europa počinje novi program pod nazivom "Titlani utorak". Želja je domaćoj, ali i sve mnogobrojnijoj stranoj publici - približiti naslove s neengleskoga govornog područja.

Projekt s dvojezičnim titlovima otvara film 'Diplomacija' Volkera Schlöndorffa, novo ostvarenje jednog od najvažnijih predstavnika novog njemačkog filma. Slijedi švedski film 'Turist' Rubena Östlunda, dobitnik nagrade žirija Filmskog festivala u Cannesu i švedski kandidat za Oscara.

S obzirom na sve više turista u gradu Zagrebu, ali i ono što mene posebno veseli, sve veći broj stanovnika grada Zagreba koji nisu iz Hrvatske, koji ne govore hrvatski jezik, odlučili smo utorkom pokrenuti projekcije koje će uz hrvatske titlove imati i engleske, izjavio je Hrvoje Laurenta, voditelj kina Europa.

Siječanj je obilježen i impresivnim brojem novih atraktivnih naslova na redovitom programu. Izdvajamo novi film Davida Cronenberga 'Karta do zvijezda'. Ipak, strance u kino ne privlači samo program.

Oni bi htjeli gledati nešto europsko, a ne američke blockbustere. Htjeli bi nešto drugačije, ne zanimaju ih multipleksi, hoće ići na nešto autentično, kaže Laurenta.

Naposljetku, najavljujemo novi film jednog od najvećih afričkih redatelja današnjice, Abdarrahmanea Sissakoa - dramu 'Timbuktu', dobitnika dviju nagrada u Cannesu.