Jubilarna Noć muzeja s temom Teslinih izuma i otkrića

Iza nas je jubilarna deseta Noć muzeja  posvećena Nikoli Tesli. U stotinjak gradova 250 kulturnih institucija do 1 u noći dočekivalo je brojne posjetitelje. Kroz prvu 'Noć muzeja, 2005. godine prošlo je 10.000 posjetitelja, a lani ih je bilo gotovo 360.000. Na ulaz u pojedine muzeje sinoć se čekalo i više od  jednoga sata.

Posebna emisija Noć muzeja 2015.
Jubilej kao počast jednom od najvećih znanstvenih umova u svijetu

Nakon prošlogodišnje teme vezane za Ivana Meštrovića i razvoj njegova rodnog kraja, temeljenog upravo na ličnosti toga velikog umjetnika, tema desete Noći muzeja nosila je naziv Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um.

Time se nastavio pristup organizatora Noći muzeja da se podsjećanjem na velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti utječe na razvoj i integraciju kulturnih institucija s lokalnom zajednicom, kao i reafirmiranje mogućnosti razvoja lokalnih zajednica, upravo temeljenima na takvim vrijednostima i razvijanjem takvih programa u kulturno-turističkim itinerarima.

U Noći muzeja 2014. - 350.900 posjetitelja

Ove godine naglasak je bio na mogućnosti razvoja Gospića, Like i cijele regije kroz ličnost genijalnog izumitelja Nikole Tesle, povezujući Muzej Like u Gospiću i Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu s Tehničkim muzejom u Zagrebu.


Smiljan (Foto: Goran Sekula/PIXSELL)

Predstavljanje života i rada Tesle u Tehničkom muzeju u Zagrebu

Program Noći muzeja 2015. počeo je svečanim otvorenjem u Tehničkom muzeju u Zagrebu gdje je predstavljen život i rad Nikole Tesle. Potom je u Galeriji Klovićevi dvori otvorena izložba Foto Tonka posvećena prerano preminuloj ravnateljici Galerije Klovićevi dvori, Marini Viculin, čime se odala počast dugogodišnjem radu ravnateljice na području suvremene umjetnosti i fotografije.

[VIDEO] Specijalna emisija Noć muzeja iz 2014.

Svojim atraktivnim izložbama, glazbeno-scenskim događajima, kada hrvatski gradovi postaju pozornice, ova nacionalna manifestacija predstavlja nezaobilazan sadržaj u kulturnoj ponudi zemlje.

U devet godina bilo je više od dva milijuna posjetitelja programa Noći muzeja.