Kusić: "Nova knjiga Vere Horvat Pintarić ponovno iznenađuje"

Knjigom "Umijeće opisivanja" akademkinja Vera Horvat Pintarić ponovno iznenađuje, istaknuo je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, uvodeći u Knjižnici Akademije brojne štovatelje u predstavljanje njezina novoga djela.

"Akademkinja Vera Horvat Pintarić ponovno nas iznenađuje, ovaj puta knjigom 'Umijeće opisivanja', što potvrđuje da ona sama doista postaje institucija koja iznenađuje svojom duhovnom i fizičkom svježinom radi koje možemo svojim kritičarima s ponosom reći: to je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti", rekao je Kusić na početku predstavljanja kojemu je nazočila i akademkinja Horvat Pintarić.

Na stranicama knjige autorica nas upućuje u to kako trebamo pristupiti umjetničkom djelu i pri tomu osobito naglašava da treba dobro gledati činjenice kako bi nas one uvele u posebnu datost umjetnosti koja u sebi sadrži povijest ljudskoga roda, objasnio je član suradnik HAZU prof. dr. Zvonko Maković ne propustivši izreći osobnu zahvalu Veri Horvat Pintarić kao svojoj, kako je rekao, "učiteljici i šefici".

Knjiga sadrži pet poglavlja: Zašto opisi, Oko koje vidi, Blizu i daleko, Tri točke pogleda i U znaku ornamenta. U predgovoru knjizi autorica piše da "pretežito sadrži primjere slikarstva s namjerom da se ukaže na temeljni poredak što određuje likovni smisao djela".

Akademik Tonko Maroević autoričin je kolega i štovatelj koji je nazočnima ukazao na postojanje, kako je rekao, "dvostruke sintagme u naslovu knjige". Jer, objasnio je, umijeće je nešto što se može naučiti, dok je za opisivanje potreban individualni talent.

Knjigu "Umijeće opisivanja" objavila je Gliptoteka HAZU u biblioteci "ArtisHistoria".

Vera Horvat Pintarić bila je dugogodišnja profesorica povijesti umjetnosti na zagrebačkome Filozofskom fakultetu gdje je 1967. osnovala Katedru za vizualne komunikacije i dizajn. Objavila je velik broj kritika, prikaza i eseja o modernoj i suvremenoj umjetnosti.