HNK Split protiv Ministarstva kulture

Ministarstvo kulture nedavno je imenovalo Senku Bulić za ravnateljicu Splitskog ljeta. Ta je odluka ministrice Andreje Zlatar Violić uznemirila kazališne djelatnike. Udružili su se i javno pozvali ministricu da poništi odluku.

Prije dva dana ona se sastala sa splitskim gradonačelnikom, no za sada pomaka nema. Kazalištarci neće odustati i ističu da se političko kadroviranje  na štetu kazališta i Splitskog ljeta i dalje nastavlja.

Protiv dvojnoga upravljanja s HNK bili su gotovo svi zaposleni u kazalištu i intendant Goran Golovko. Podupro ih je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Pokrenut ću inicijativu za promjenu Zakona vezano za odlučivanja o HNK. Ako mi, 90, 80% financiramo HNK mislim da imamo pravom odlučivati o svemu, izjavio je Baldasar.

Pokrenuli su zaposleni u kazalištu peticiju, tražili promjenu ministričine odluke, žestoko napadali političko kadroviranje.

Po riječima maestra Lipanovića, v.d. ravnatelja Opere splitskog HNK to je prvorazredni kulturni skandal, točnije kapric Ministarstva kulture na uštrb poreznih obveznika.

Ovo su stvari koje se loše rade još od prethodnog saziva ministrastva , dakle HDZ-ovskog. Ovo se ministarstvo pokazalo još gorim što nismo očekivali. Nije to samo relacija Zagreb-Split nego se pokazalo da svo zlo dolazi iz politike koja ne razumije zemlju kojom upravlja, tako i HNK Split, rekao je Vjeko Santrić, predsjednik Radničkog vijeća splitskog HNK.

I Jasen Boko, dramaturg splitskog HNK, smatra da je riječ o tipičnoj bahatosti vlasti. Oni ne poznaju stanje na terenu i tako su donijeli ovu odluku koja je potpuno nesuvisla, kaže.

Svim prozivkama unatoč, sastanak čelnih ljudi Splita s ministricom Zlatar Violić ne donosi ništa nova. I dalje se ustraje na imenovanju Senke Bulić, doduše neće biti ravnateljica nego umjetnička izbornica Splitskog ljeta, izvijestio je novinare gradonačelnik Baldasar.

I tako je velika pobuna u Banovini dobila pomirbene tonove. Ministarstvo nudi, a grad će razraditi, tri modela upravljanja festivalom. Dva zadržavaju Splitsko ljeto pod kapom HNK, treći je odvajanje festivala od nacionalne institucije.

To je dizanje Festivala od nacionalnog na internacionalnu razinu tako da uz HNK i drugi  i nezavisna scena mogu funkcionirati i napraviti Splitsko ljeto kao umjetničku manifestaciji, objasnila je ministrica Zlatar Violić.

Odvajanje Festivala od kazališta priželjkuje i intendant Golovko. Do tada dobro gleda u izmjene Pravilnika o Splitskom ljetu.

Zaposlenici kazališta izrazito su nezadovoljni, kažu, novim političkim rješenjima. Oglasit će se priopćenjem već idućega tjedna. Ustrajat će na zakonskom pojašnjenju koje treba jasno odvojiti koje su ovlasti Grada, koje ministarstva, a koje kazališta oko upravljanja Splitskim ljetom.