Ponovno pokrenut projekt odgovornog spolnog ponašanja mladih

Podaci govore da je 90 posto mladih u Hrvatskoj imalo iskustva rizičnog spolnog ponašanja, stoga je Grad Zagreb ponovno pokrenuo projekt odgovornog spolnog ponašanja mladih putem kojeg ih se poziva da se u što većem broju odazovu na cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Od kada je 2008. pokrenut projekt, u Hrvatskoj se cijepilo oko 4450 mladih osoba. Najbolje vrijeme za cijepljenje je između 15. i 25. godine. 

Cjepivo protiv HPV-a iznimno je sigurno, a nizak odaziv učenica iz Zagreba od samo osam posto za besplatna cijepljenja vrlo je loš za budućnost prvenstveno žena, a onda i za svakoga od nas, rekao je na konferenciji za novinare član Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om Damir Eljuga.

Najavio je da se u subotu, 17. siječnja održava međunarodni dan borbe protiv HPV-a, a to će biti osmi put da Hrvatska Danom mimoza podržava sve žene u njihovoj borbi. Naime, godišnje od raka grlića maternice umre oko 115 žena u Hrvatskoj. Svaki dan od raka vrata maternice oboli jedna, a svaki treći dan jedna žena umre u Hrvatskoj. Ugroženi su adolescenti, no i skupine u dobi između 30 i 35 godina.

Upozorivši da su se u javnosti pojavile pogrešne informacije o cjepivu protiv infekcije HPV-om, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum naglasila je nužnost upoznavanja javnosti s najnovijim spoznajama i dostignućima vezanima za cjepivo na način da budu svima jasne i dostupne.

U Hrvatskoj se sada koristi četverovalentno cjepivo, dok u svijetu postoji već devetvalentno, koje ima devedesetpostotnu učinkovitost, rekla je Marina Kuzman, članica Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om.

Predsjednik Hrvatskog društva za spolno prenosive bolesti Mihael Skerlev naglasio je nužnost razbijanja predrasude da je HPV samo ženska bolest, a da su muškarci jedino prenositelji virusa. I muškarac i žena su subjekti i prenositelji, posljedice su pogubne za žene, a virus može uzrokovati niz bolesti kod muškaraca, rekao je.