Hrvatska zbog filmske scenografije sve zanimljivija svijetu

Otkako je u Južnoj Koreji emitirana serija o Hrvatskoj - broj turista iz te zemlje povećao se za dva i pol puta. I američkih je turista sve više. Nakon prvih ''Igara prijestolja'' snimljenih u našoj zemlji - za čak 25 posto. Iako je Hrvatska kao nekad - zbog filmske scenografije - sve zanimljivija svijetu, pitanje je - hoćemo li to znati iskoristiti u turizmu.

Podsjetnik na Zagreb njegov je spomenik - u Splitu! Od Winnetoua i nakon pola stoljeća od filmova od parka ni p. No, glavnu ulogu još čekamo. Zato smo u posljednje dvije godine ostvarili 18 međunarodnih koprodukcija. Strane produkcije u Hrvatskoj su provele 2014. godine čak 210 dana. S njima se utrostručio i boravak gostovanja stranih ekipa. A ukupni prihod od ''izvoza'' filmskih usluga protekle godine popeo se na gotovo 100 milijuna kuna.

Radi se o tome da imamo sjajne filmske ljude u koje se dobre ekipe zaljube. A lokacije poslovično su sjajne, izjavio je Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a. Jer od 2012. na snazi su mjere poticaja kojima se međunarodnim projektima osigurava do 20% povrata od ukupnog lokalnog troška.

Krajem siječnja u Dalmaciji se snima nova američka serija ''DIG'' - čiji autori potpisuju hit serije Domovina i Heroji. Najveća investicija od 6 milijuna eura i 300 radnih mjesta jest ona od serijala "Igre prijestolja", koja se 4. godinu snima u Dubrovniku i okolici.

Iako smo daleko od slova Crollywood na nekom hrvatskom brdu, sve smo bliže osnivanju filmskog studija u Zagrebu. A onda za turistički happy end - treba prodati i dobru filmsku priču. Pogledajte videoprilog!