Preminula ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin

Ravnateljica Galerije Klovićevi dvori u Zagrebu Marina Viculin preminula je u 58. godini, izvijestili su iz Klovićevih dvora, gdje je Viculin provela gotovo cijelu karijeru, od početaka krajem osamdesetih do aktualnog mjesta ravnateljice te ugledne izložbene institucije.

Viculin (13. veljače 1957., Zagreb) diplomirala je 1982. povijest umjetnosti i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Magistrirala je 1987. temom "Citat u francuskom slikarstvu osamdesetih godina" na pariškoj Sorbonni, gdje je kod mentora Sergea Lemoinea doktorirala s tezom "Pripovijest o Novim tendencijama". Od 17. travnja 2012. na funkciji je ravnateljice Galerije Klovićevi dvori.


Prošle godine je primila odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske, kao znak priznanja doprinosu umjetničkoj suradnji Francuske i Hrvatske, te s kolegama napravila likovni postav i prostornu koncepciju izložbe "Normandija/Rađanje impresionizma".

Bila je članica Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti ULUPUH i Zajednice umjetnika Hrvatske. Osim u praksi, brojnim izložbenim projektima, Viculin je ostavila značajan trag u teoriji likovne, surađujući i pišući u nizu umjetničkih publikacija, kataloga, monografija.