HNK Osijek - velika financijska kriza na vidiku

Nakon što je Grad Osijek u proračunu smanjio sredstva za Hrvatsko narodno kazalište za dva milijuna kuna, bilo je jasno da je nova velika kriza na vidiku. Kako Grad i Županija imaju potpisan sporazum o jednakopravnom financiranju, dva je milijuna kuna manje - postalo četiri.

S jedne strane sjajne predstave koje posljednjih nekoliko godina obogaćuju hrvatsku kazališnu scenu, a s druge problemi koje nosi činjenica da je kultura u Hrvata već podugo talac politike.

Kad vidim na koji se način kazalište tretira u očima vlasnika iliti ljudi koji su osnivači imam dojam da oni zaista ne shvaćaju da kazalište to znači to su oni, rekao je Filip Pavišić, v. d. ravnatelja Opere HNK u Osijeku.

Ulogu i važnost koje ova kulturna ustanova ima, mnogi, čini se, zaboravljaju, pa se počesto valja prisjetiti barem onog najvažnijeg.

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku postoji već više od 100 godina, kulturom obasjava cijelo područje Slavonije i Baranje. Ugasi li se HNK u Osijeku, mi ostajemo u mraku, rekla je Ivana Šojat, urednica kazališnih izdanja HNK u Osijeku.

Premda djelatnici ističu kako razumiju da je Grad Osijek ostao bez znatnog dijela sredstava, ogorčeni su poražavajućim odnosom prema najvažnijoj kulturnoj ustanovi istočne Hrvatske. Kako je izjavio Vjekoslav Janković, v.d. ravnatelja Drame HNK u Osijeku, više neće biti u mogućnosti servisirati sve ono što su do sada radili.

Iako se današnji dan u kazalištu čini poput tolikih dosadašnjih, o novim se mogućim problemima itekako razmišlja. Prisutni su i nevjerica, i bijes, i nada. I danas su na sastanku čelnici Grada i vodstvo kazališta pokušavali iznaći rješenje, no čini se da bi jedino svijetlo na kraju tunela mogao biti rebalans gradskog proračuna.

Ne bude li rebalansa, odnosno, ne pronađe li se neka druga opcija, novca za listopadske plaće djelatnicima biti neće. A financiranje, nažalost, nije i jedini problem. Uskoro će se, naime, znati i hoće li zbog kašnjenja izbora za intendanta doći do nove krize vlasti u kazalištu. No, to je već jedna druga, iako prilično slična priča.