Prvi Tuna&Sushi festival

U organizaciji Ministarstva turizma, zadarske Turističke zajednice i japanskog Veleposlanstva u subotu je u Zadru održan prvi Tuna&Sushi festival. Njime žele privući turiste s dalekog Istoka, ali i druge, u pred i posezoni, a Zadrani i njihovi gosti uživali su u japanskim kulinarskim delicijama i glazbeno-kulturnoj ponudi.

Među brojnim uzvanicima bili su japanski veleposlanik u Hrvatskoj Keiji Ide, te veleposlanici Južne Koreje, Australije i Francuske. Japanske gastronomske delicije, u prvom redu specijalitet od tune, sushi, na zadarskom Narodnom trgu pripremali su japanski kuhari i sushi majstori Amano i Sato, a sve začinjeno zvucima glazbenog programa tradicionalne bubnjarske skupine Wa-daiko.


Foto: Dino Stanin/PIXSELL

U pripremi tune sudjelovali su organizatori i domaćini, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta i ministar turizma Darko Lorencin, te veleposlanik Keiji Ide koji je okupljene pozdravio na hrvatskom jeziku.

Hrvatska u Japan izvozi mnogo tune, a sada je upravo izlov tune. Ovo je dobra prilika za našu suradnju od gospodarske do kulinarske. Nadam se da će ovaj događaj postati tradicionalan, poručio je japanski veleposlanik.

Ministar Lorencin rekao je kako je ova priredba dokaz da se jedan veliki i vrijedan događaj može organizirati gotovo ni iz čega. Ove godine zabilježili smo porast od 11% dolazaka japanskih gostiju, kineskih 38% i južnokorejskih dva i pol puta. Japanska kuhinja prelila se na sve ove zemlje, svjetski je poznata i zato moramo razvijati upravo ovakvu ponudu, rekao je.

U Zadru i kada se ništa ne događa, uvijek se nešto događa, ovo je sjajna stvar, rekao je Kalmeta.

Nakana Tuna&Sushi festivala u Zadru, u organizaciji zadarske Turističke zajednice, Grada Zadra, Ministarstva turizma i japanskog Veleposlanstva u Hrvatskoj, je povezati gospodarsku, gastronomsku i turističku ponudu zadarske regiju s japanskim tržištem, a u sklopu projekta Hrvatske turističke zajednice (HTZ) - Hrvatska 365, kojim se želi proširiti ponudu i na pred i posezonu.