Ploče protiv termoelektrane na ugljen - 90 posto građana protiv

Referendum o termolelektrani na ugljen u Pločama je uspio, a više od 90 posto Pločana glasalo je protiv njezine izgradenje. Prema neslužbenim rezultatima Izbornog povjerenstva iz Ploča, s tek 446 glasova "za", to jest 8,49 posto, i čak 4771 glasom "protiv", što je 90,79 posto, oni su tako poslali jasnu poruku Vladi.

Od 8700 registriranih glasača na referendum je izašlo njih 5255, odnosno 60,40 posto ukupnog glasačkog tijela, što znači kako je referendum valjan, iako ne obvezujući.

Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić (HDZ) zahvalio je svojim sugrađanima koji su izašli na referendum, te poručio Vladi kako je ovo jasna poruka da ne može ignorirati lokalnu samoupravu.

Elektranu snage 800 megavata želi graditi Luka Ploče, a projekt ima potporu Ministarstva gospodarstva. S druge strane, gradska vlast otvoreno se protivi termoelektrani tvrdeći da će ona ugroziti zdravlje ljudi te ljepotu i bogatstvo cijele neretvanske doline i južne Dalmacije. Investitori još nisu poznati.

Iz Luke Ploče, glavnog predlagatelja izgradnje termoelektrane na ugljen poručuju da će poštovati volju građana iako je riječ samo o savjetodavnom referendumu. 

Fosilna goriva u hrvatskoj 'Kaliforniji' - mandarine u sjeni termoelektrane 

Protiv termoelektrane se svojedobno na jednoj od skupština izjasnila i Županija dubrovačko-neretvanska, a u Pločama je protiv tog projekta na dva prosvjeda, u organizaciji Građanske inicijative Pravo na zdrav život, izašlo više tisuća ljudi. Gradsko vijeće Ploča je u listopadu prošle godine donijelo Deklaraciju kojom se protivi izgradnji TE i najavljuje referendum.