[VIDEO] Udaraljke nisu samo bubnjevi

Bubanj, marimba, ksilofon tek neki od udaraljki koje u Bjelovaru već 12 godina na Međunarodnom tjednu udaraljkaša sviraju neka od najvećih imena te glazbe. U tri dana ondje je nastupilo 50-ak izvođača iz Hrvatske, Kolumbije, Španjolske, Tajvana, Njemačke.

Duhovi Azije sukobili su se s moćnim crvenim suncem! Pobijedilo je dobro. Dio tajvanske tradicije u Bjelovaru je prikazala marimbistica svjetskoga glasa Pei Ching-Wu. Dok sviram marimbu, uživam u zvuku drva i nastojim kombinirati različite tehnike, kazala je.

Glazbala koja zvuk daju najčešće udaranjem u drvo, metal ili kožu u Aziji imaju posebno mjesto. Više od deset tisuća djece uče svirati udaraljke. Svakog tjedna idu u udaraljkaške škole, iz zabave. Mnogi su već od treće godine života "zaraženi" tim intrumentom, objasnila je Ching-Wu.

Glas o vrijednosti udaraljki prije više od desetljeća proširio je profesor Igor Lešnik, "krivac" za ovaj festival, diljem Hrvatske. Broj glazbenih škola koje imaju udaraljke je 6 - 7 puta veći nego onda. Na Muzičku akademiju ne možemo upisati sve studente udaraljki, izjavio je.

I laureati natjecanja Papandopulo 2014. imali su svoj koncert. Na njemu su pokazali svoju zaljubljenost u široku lepezu tih instrumenata  Uzdanice su to udaraljkaštva u nas.

Brojna publika koja svake godine dolazi slušati osebujnost udaraljki i ovaj se put uvjerila zašto ti instrumenti imaju posebno mjesto  u svjetskoj glazbenoj kulturi.

I ove je godine s različitih kontinenata odaslana poruka - udaraljke nisu samo bubnjevi! Instrumenti su to vrijedni divljenja.