[VIDEO] Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava u spomen na dan kada je sovjetska Crvena armija, prije 70 godina, oslobodila najveći i najzloglasniji nacistički logor - Auschwitz, u kojem je ubijeno više od milijun i sto tisuća ljudi.

Od 7.000 logoraša oslobođenih u tom logoru smrti sve je manje živih i zato su njihove priče bile središte današnjeg odavanja počasti svima onima koji nacističku brutalnost nisu uspjeli preživjeti.

Cijela Europa došla je u Auschwitz, najstrašniji nacistički logor smrti, pokloniti se milijunima žrtava holokausta.

Svečanosti obilježavanja 70. godišnjice oslobođenja Auschwitz-Birkenau nazočilo je u Poljskoj tristotinjak preživjelih logoraša među kojima i preživjeli logoraš iz Hrvatske Branko Lustig. Ondje su se okupili čelnici država i vlada iz 40 zemalja, među njima i predsjednik Republike Ivo Josipović. Krizna vremena potiču radikalizam i nesnošljivost, a tome se naša društva moraju oduprijeti, rekao je uoči početka obilježavanja godišnjice.

Tri bivša logoraša govorila su u ime cijele skupine preživjelih. Jedini politički govor održao je poljski predsjednik Bronislaw Komorowski.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije bio na komemoraciji jer tvrdi da nije dobio poziv. Organizacijski odbor memorijalnog kompleksa u Auschwitzu naglašava, međutim, da poljska vlada ne organizira skup. On je otvoren za sudjelovanje svima, rekli su organizatori i dodali kako se službene pozivnice nisu ni slale.

Njemačku je predstavljao predsjednik Joachim Gauck, koji je prijepodne sudjelovao na posebnoj sjednici Bundestaga posvećenoj 70. godišnjici oslobođenja Auschwitza i Međunarodnom danu sjećanja na holokaust.

Auschwitz je dio njemačkog identiteta, izjavio je Gauck tom prigodom. Sjećanje na holokaust ostaje važnom temom za sve Nijemce, rekao je Gauck. On pripada povijesti naše zemlje, kazao je.

Velike svečanosti održat će se i u drugim gradovima svijeta poput Jeruzalema i New Yorka. U Pragu se održava konferencija "Neka živi moj narod" na kojoj sudjeluje predsjednik Sabora Josip Leko. Sudionici praške konferencije popodne će posjetiti bivši logor u Terezinu.

Procjenjuje da je broj ubijenih Židova u holokaustu bio između pet i šest milijuna. Kako bi ubili što je više moguće Židova nacisti su izgradili kompleks logora smrti s plinskim komorama. Ubijene su i stotine tisuća Sinta, Roma, invalida, homoseksualaca i protivnika nacističkog režima.

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Hrvatskom saboru održan je prigodni program. Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec poručila je kako se obilježavanjem ovog dana šalje poruka da mir, sloboda, jednakost, solidarnost, poštivanje različitosti i pravo na izbor svakog čovjeka, znače zalog budućnosti čovječanstva. 

Svečanosti su nazočili predstavnici Sabora, novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, članovi Vlade, crkveni dostojanstvenici te predstavnici židovskih i romskih udruga.