Umrla spisateljica Colleen McCullough

Australska spisateljica Colleen McCullough, čiji je bestseller Ptice umiru pjevajući ekraniziran te je postao jedna od najgledanijih televizijskih mini-serija, umrla je u 77. godini nakon niza zdravstvenih problema, objavio je njezin izdavač HarperCollins.

McCullough
je počela pisati nakon što je više od desetljeća radila kao uspješna neuroznanstvenica u Australiji, Velikoj Britaniji i u SAD-u, a njezin prvi roman, obiteljska drama "Ptice umiru pjevajući" prodan je u 30 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Autorska prava za roman prodana su za tada rekordnih 1,9 milijuna američkih dolara. Mini serija nastala po književnom predlošku donijela je veliku popularnost glumcima Richardu Chamberlainu i glumici Rachel Ward.

Serija je u vrijeme prikazivanja 1983. godine postala druga serija po gledanosti svih vremena u Sjedinjenim Američkim Državama. "Ptice umiru pjevajući" osvojila je tri Zlatna globusa te šest Emmyja.

McCullough je posljednjih 40 godina sa suprugom živjela na australskom otoku Norfolk u južnom Pacifiku. Posljednja od njezinih 25 knjiga "Bittersweet" objavljena je 2013.

"Njezin doprinos australskoj književnosti i čitateljima diljem svijeta je ogroman. Jedna je od prvih australskih autorica koje su uspjele na globalnoj razini. Jako će nam nedostajati" , stoji u priopćenju australskog HarperCollinsa.