Industrijska proizvodnja porasla više od 5 posto

U prosincu prošle godine industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj skočila 5,3 posto na godišnjoj razini, najviše od početka 2009. godine, što je znatno više od očekivanja makroekonomista i već četvrti mjesec zaredom kako raste. 

Državni zavod za statistiku objavio je da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u prosincu oslabjela 0,2 posto u odnosu na studeni, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima, porasla za 5,3 posto u odnosu na prosinac godinu dana prije.  To je najveći rast proizvodnje od kada su početkom 2009. uvedeni kalendarski prilagođeni podaci, i znatno veći od očekivanja analitičara.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u prosincu industrijska proizvodnja porasla za 3 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se od 2,5 do 4 posto. To je već četvrti mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, kada je ojačala 2,8 posto.

U cijeloj prošloj godini industrijska je proizvodnja ojačala 1,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. To je prva godina rasta proizvodnje nakon pet godina neprestanog pada. U ovoj godini očekuju nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta, pri čemu će, poručuju, zamjetniji rast i dalje ograničavati iscrpljena domaća potražnja.

Komentirajući podatke DZS-a potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić za Hinu je rekao kako je podatak o ostvarenom godišnjem rastu "kruna pozitivnog trenda u 2014", istaknuvši pritom i da je stopa rasta iznad očekivane.

Uz druge pozitivne trendove u gospodarstvu, prije svega uz rast izvoza, rast turizma i blagi oporavak osobne potrošnje, upravo rast industrijske proizvodnje bit će poticaj za, vjerujemo, konačni izlazak iz šestogodišnje recesije u 2015. godini, kazao je Grčić.