Žmegačeva velika studija umjetničkih pokreta 20. stoljeća

Akademik Viktor Žmegač, germanist, kroatist, muzikolog, pisac zadivljujućeg znanja i umijeća, predstavio je novu knjigu. "Strast i konstruktivizam duha" velika je studija temeljnih umjetničkih pokreta 20. stoljeća. Već  je  počeo pisati i sljedeću knjigu. A tek mu je  86 mu je godina.

I kada u svojem domu svira glasovir i kada tipka na prastarom pisaćem stroju, posjećuje koncerte ili kazališne predstave, kada susreće kolege i prijatelje, Viktor Žmegač nesebično dijeli svoju energiju, znanje, emocije. Hrvatsku je kulturu zadužio nemjerljivim prinosima iz svih područja umjetnosti.

Najnovija knjiga govori o onim djelima u glazbi, slikarstvu i književnosti koja su oblikovala umjetničku svijest 20. stoljeća. Futurizam, nadrealizam, ekspresionizam, dadaizam. Zajednička im je nit težnja autonomiji, slobodi. Ugušeni su u totalitarističkim sustavima.

O svemu Žmegač piše upućeno, stručno i zaneseno istodobno. Neopterećen rokovima, i dalje uživa u u pisanju. Piše o četiri velika grada - Beču, Pragu, Parizu i Berlinu - ne dakako putopisno, nego kroz kulturno-povijesna razmatranja.