Jurčić: Privatizacijom se ne rješavaju deficiti i dugovi

Profesor Ljubo Jurčić, gostujući u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog, govoreći o signalima iz vlade o dokapitalizaciji HEP-a inicijalnom javnom ponudom (IPO) dionica, rekao je kako se privatizacijom Croatia osiguranja, Hrvatske lutrije, HEP-a planiralo zaustaviti rast javnog duga. Međutim, privatizacija Croatia osiguranja pokazala je da tomu nije tako - tvrtka je prodana, a javni dug je nastavio rasti, rekao je Jurčić.

Dionice HEP-a i Hrvatske lutrije hrvatskim građanima? 

Prema njegovu mišljenju, Hrvatska ne smije ići u privatizaciju energetskog sektora dok BDP ne bude 20 tisuća eura po glavi stanovnika. Obveza države je povećati efikasnost HEP-a, restrukturirati je u jednu ozbiljnu, profitabilnu tvrtku, naglasio je Jurčić. Dodao je i da jednu visokotehnološku tvrtku ne mogu voditi "politički ljudi" koji su pod raznoraznim utjecajima. 

Inicijalna javna ponuda dionica HEP-a je jedan populistički potez, ne rješava ni jedan problem, a posebno onaj strateški. Ovo je jedna energetski potpuno kriva priča kojom se zabavlja narod, naglasio je Jurčić.

Dubravko Čorak, predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata (HES), većinskog sindikata u HEP-u rekao je kako je likvidnost tvrtke neupitna. Investicije u HEP-u su također neupitne, kreditno zaduženje je veoma povoljno. Čorak je istaknuo da sindikati neće biti a priori protiv bilo kojeg procesa koji će se odvijati, ali i isto tako očekuje da ne budu isključeni iz njih.