Jugo i bura zaustavili promet

Hrvatsku je zahvatilo najavljivano nevrijeme. Najteže je u Dalmaciji, gdje je zabilježen rekordan pad tlaka zraka. Olujni vjetar prevrtao je brodice i zaustavio trajektni promet. 

Najavljeno – ostvareno?!

Izražena ciklona upravo se premješta preko Hrvatske, a tlak zraka joj je u središtu niži od 975 hektopaskala.

Tako nizak tlak u Hrvatskoj se događa rijetko. Osim vrlo nepovoljnih biometeoroloških prilika, velike razlike u tlaku stvaraju olujan vjetar koji već u puše u obliku juga i jugozapadnjaka.

U srednjoj i južnoj Dalmaciji zbog olujnog i na udare orkanskog južnog i jugozapadnog vjetra već su ukinute mnoge trajektne i katamaranske linije.

Pri spašavanju plovila u Brodarici kod Šibenika jedna je osoba lakše ozlijeđena. Orkansko jugo stvara goleme valove koji prelaze preko improviziranih lukobrana. Najgore je u uvali Maratuši gdje za svakog jačeg juga more poplavi cestu.

Pucali su vezovi i na Hvaru a plimni val poplavio je Stari Grad, pod vodom je riva, lokali.Na dubrovačkom području zaustavljena je veza sa Šipanom i Mljetom. Prekinute su i katamaranske veze Lastovo - Vela Luka - Hvar - Split i Korčula- Hvar-Split. Dubrovčanima je preporučeno da pripreme vodu za piće, jer je moguće da će se zamutiti crpilišta.

U Splitu olujno jugo 'zatočilo' katamarane u lukama

Jako jugo koje puše na širem splitskom području izazvalo je poprilično problema u prometu, ponajviše brodskom zbog čega su katamaranske linije u prekidu, doznaje se od Ante Mrvice iz Jadrolinije.

Zbog olujnog juga nije isplovio katamaran iz Lastova preko Vele Luke i Hvara za Split, potom onaj iz Korčule preko Hvara za Split, te treća katamaranska linija Bol-Split. Od trajektnih linija u prekidu su Makarska-Sumartin (Brač), Drvenik-Sućuraj (Hvar), Vela Luka-Lastovo.

More je, zbog snažnog nevremena, poplavilo i splitsku rivu. Jak vjetar nije posustajao cijeli dan.

Zimski uvjeti na cestama

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskome kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama trenutačno ne smiju voziti ni po jednoj cesti iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obratno. Za sva ostala vozila obvezatna je zimska oprema. Mogući su odroni zemlje i kamenja te poledica, posebice na cestama u gorju, na mostovima i nadvožnjacima.