Preminuo varaždinski umjetnik Josip Cikač

Nakon iznenadne i teške bolesti u subotu 31. siječnja 2015. preminuo je poznati varaždinski umjetnik Josip Cikač.

Josip Cikač rođen je 8. rujna 1926. godine u Kućan-Marofu pokraj Varaždina. Likovnim oblikovanjem, skulpturom i reljefom u drvu i kamenu aktivno se bavio više od  60 godina. Prvo pojavljivanje pred likovnom publikom bilježi 1973.       godine. Likovno djelo – skulpturu kao autorski rad zajednički ostvaruje (i potpisuje) sa sinom Ivanom.

Ostvario je 50 samostalnih i više od 350 skupnih izložbi u Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj, Sloveniji, Francuskoj. Sudjelovao je u radu velikog broja kiparskih kolonija u zemlji i inozemstvu.

Autor je 60 monumentalnih skulptura – kipova u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, a posebna su ostvarenja spomenik PAN Europske unije u Mlinarcima (H) i spomenik zahvale sv. ocu Ivanu Pavlu II. u Mariji Bistrici. Član je varaždinskih likovnih udruga i Hrvatskog društva naivnih umjetnika.

Proglašen je počasnim građaninom grada Letenya (H), osvojio je Nagradu grada Varaždina, Plaketu grada Splita i grada Zagreba, Plaketu grada Beograda i grada Slavonskog Broda, Plaketu N. Zrinski (Zalaegerszeg, H), Povelju Marije Bistrice, Plaketu KUD-a „Varteks“ Varaždin, te III. nagradu 60 godina „Varteksa“, srebrnu medalju na susretima radnika šumarstva i drvne industrije Hrvatske i brončanu medalju na susretima radnika šumarstva i drvne industrije Hrvatske.

Pogreb će se održati u ponedjeljak 2. veljače  u 15 sati na biškupečkom groblju.