[VIDEO] Tajne glavne kroničarke međuratnog Zagreba

U galeriji Klovićevi dvori traje izložba jedne od najvažnijih hrvatskih profesionalnih fotografkinja, Antonije Kulčar Prut, poznatije kao Tonka. U njezinu ateljeu 40 se godina fotografiraju Zagrepčani i mnoge poznate osobe iz javnog života. Na izložbi 'Tajne ateliera društvene kroničarke' javnost se prvi put na jednom mjestu može upoznati s opusom ove istaknute fotografkinje.

Antonija Kulčar Tonka (1887.-1971.) bila je jedna je od najznačajnijih hrvatskih fotografkinja, istaknuta portretistica tadašnje elite, fotografkinja kraljevske obitelji i vrsna umjetnica. Njezin slavni atelier 'Foto Tonka' bio je mjesto za vrhunske portretne fotografije i okupljalište zagrebačkih umjetnika, mnoge zagrebačke obitelji u svojim albumima imaju fotografije nastale u tom atelieru, no Tonka je ostavila veliki trag u dokumentiranju društvenog i kulturnog života međunarodnog Zagreba, kao njegova glavna društvena kroničarka.

U Klovićem dvorima izloženo je više od 450 eksponata, od nikad izlaganih originalnih fotografija i uvećanja do isječaka iz tiska i projekcija. Popratni program nudi radionice za različite uzraste, simpozij o hrvatskoj fotografiji dvadesetih i tridesetih, ciklus predavanja o različitim dijelovima kulture međuratnog perioda koji su blisko isprepleteni s Tonkinim opusom, modi, kazalištu, glazbi, filmu. Putem instagrama provest će se natječaj za mlađu publiku, izbor najboljih fotografija aktualne društvene kronike.

Pogledajte videoprilog!