U Noći muzeja više od 250 tisuća posjeta

Više od 250 tisuća posjetitelja obišlo je tijekom "Noći muzeja" izložbe i programe organizirane u okviru te manifestacije, na više od 250 lokacija diljem Hrvatske, izvijestio je organizator, Hrvatsko muzejsko društvo. 

Ipak, jubilarno izdanje "Noći muzeja" nije srušilo prošlogodišnji rekord - samo prošle godine imala je 360 tisuća posjetitelja, a u proteklih devet godina njih više od dva milijuna.

Voditeljica "Noći muzeja" Dubravka Osrečki Jakelić kaže da su loše vremenske prilike vjerojatno uzrok pada posjećenosti. Najbolji pokazatelj za to je Split u kojem je bilo četrdesetak tisuća posjetitelja manje nego prošle godine. Dubrovnik je također imao veliki pad, no unatoč lošem vremenu Zagreb samo desetak tisuća manje, rekla je Osrečki Jakelić za Hinu.

Ipak organizatori su "više nego zadovoljni" ovogodišnjim rezultatima.  Zagrebački muzeji su imali više od 116 tisuća posjeta, neki od njih ostvarili su odlične rezultate, Tehnički muzej i Muzej automobilizma Ferdinanad Budicki s više od 14 tisuća posjeta, a Muzej grada Zagreba i Muzej suvremene umjetnosti s više od devet tisuća.

Iznimno zanimanje kod publike pobudili su programi institucija po prvi put uključeni u "Noć muzeja", poput Akademije likovnih umjetnosti i Muzeja bl. Alojzija Stepinca koje je posjetilo dvije tisuće posjetitelja. Pojedine ustanove zabilježile su porast posjetitelja, primjerice Muzej Međimurja Čakovec i Muzej prehrane Podravka. Posebno se ističu Muzej Like Gospić i Memorijalni centar "Nikola Tesla" u Smiljanu s porastom posjetitelja od nevjerojatnih 300 posto u odnosu na prošlu godinu. Među otocima ističe se otok Krk s programima u pet mjesta te Korčula sa programima u Korčuli i Veloj Luci.

Ovogodišnja "Noć muzeja" održala se na temu "Izumi i otkrića - Nikola Tesla univerzalni um", koja je sagledana kroz funduse baštinskih ustanova.