[VIDEO] Presuda koju smo čekali 16 godina

Međunarodni sud pravde sutra 3. veljače donijet će u Haagu presudu o hrvatskoj tužbi protiv Srbije za genocid i srbijanskoj protutužbi. Na presudu, kakva god bila, nijedna strana nema pravo žalbe. Hrvatska je tužbu podnijela prije gotovo 16 godina, nakon čega je slijedila protutužba Srbije.

Postupak pred Međunarodnim sudom pravde Hrvatska je počela još 2. srpnja 1999. godine. Uslijedilo je podnošenje detaljnog obrazloženja tužbe. Hrvatska je Međunarodnom sudu u Haagu 2001. predala kronologiju ratnih događaja, videotranskripte govora mržnje, listu zarobljenih i nestalih osoba te činjenice o napadima JNA i srpskih paravojnih skupina. Istodobno Srbija je, tada još kao SR Jugoslavija, pokušavala osporiti nadležnost suda u ovom postupku.

Sud se nadležnim proglasio 2008. godine i time odbacio prigovore Srbije. Dvije godine nakon toga Srbija je odgovorila protutužbom u kojoj tereti Hrvatsku za genocid nad srpskim stanovništvom u operaciji Oluja i poslije nje. 


U srpnju 2010., zbog odlaska na novu dužnost, zastupnik Hrvatske pred sudom prestaje biti Ivan Šimonović, koji se dotad zalagao za obostrano povlačenje tužbi. Mogućnost oko međusobnog povlačenja tužbi u međuvremenu se pretvorila u pravu političku trakavicu, natezanje je trajalo godinama i tužbe nisu povučene.

Napokon je na red došla i rasprava pred haškim sudom, počela je 3. ožujka, završila 1. travnja prošle godine. Srbija nikad nije priznala genocid nad hrvatskim stanovništvom 1991. Srpska strana svoju tezu o hrvatskom genocidu bazirala je na famoznom sastanku hrvatskog vojnog vrha s predsjednikom Franjom Tuđmanom na Brijunima gdje je, kako navode, pripremljen i raspravljen plan etničkog čišćenja.

Svjedoci obiju strana svoje iskaze dali su na za javnost zatvorenim ročištima, a presuda dolazi nakon pravnog procesa dugog gotovo 16 godina.

Kako je rekao Orsat Miljenić, ministar pravosuđa, Bitno je da se kroz presudu vidi što se stvarno dogodilo u Hrvatskoj, tko je bio žrtva, tko je bio agresor, da se vidi da smo bili napadnuti sa strane, da smo bili napadnuti od Srbije, tada je bila i Crna Gora, da su počinjeni strašni zločini u Hrvatskoj i da postoji za to odgovornost.


U Srbiji se gotovo uopće ne govori o presudi, nema o tome ništa u novinama, tek pokoja vijest u elektroničkim medijima, šturo i suzdržano. Očitovala se politika, iz čijih se izjava iščitava da je protutužba bila politički potez i kako se čini da nitko ne očekuje ozbiljno da se presudi u korist Srbije, a na štetu Hrvatske, ali ni obrnuto. Dakle nastavlja se praksa isticanja podijeljene odgovornosti za rat u Hrvatskoj, uvijek se inzistira na spominjanju hrvatske suodgovornosti za rat i u tom se smislu očekuje da Međunarodni sud pravde donese takvu presudu.

Ipak svi izjavljuju da žalbe nema, da će poštovati presudu i da bi to trebalo omogućiti razvoj boljih odnosa između Hrvatske i Srbije.

U utorak 3. veljače u 9.45 na Četvrtom programu HTV-a ne propustite specijalnu emisiju kroz koju će vas voditi Damir Matković te prijenos objave presude iz Haaga.