Obilježena 200. obljetnica rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera

U Hrvatskom narodnom kazalištu održala se svečana akademija u povodu 200. obljetnice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera u organizaciji Grada Osijeka i osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

Osnivanjem Akademije i zagrebačkoga Sveučilišta biskup Josip Juraj Strossmayer vizionarski je pomaknuo Hrvatsku prema Europi, istaknuo je u srijedu predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić na svečanoj akademiji u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu kojom je obilježena 200. obljetnica Strossmayerova rođenja.

Kusić je naglasio kako je osnivanje Akademije vjerojatno vrhunac Strossmayerova djelovanja, a vodeći se tezom da će hrvatski narod samo znanošću obrazovanjem i kulturom, postići ravnopravan status s ostalim narodima, uz Akademiju osniva i zagrebačko Sveučilište.

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić rekao je kako je Strossmayer, kao jedan od najuglednijih biskupa u povijesti nadbiskupije, bio svestrana osoba i vizionar, ali prije svega biskup katoličke crkve i pastir svoje biskupije.

Predsjednik Matice hrvatske (MH) Stjepan Damjanović kazao je kako opsežnost i složenost biskupova djelovanja zahtijevaju pluralistički pristup u proučavanju.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Božidar Petrač podsjetio je na to da je Strossmayer poticao osnivanje temeljnih hrvatskih znanstvenih, kulturnih i umjetničkih institucija, od početka je novčano pomagao osnivanje DHK te moralno i materijalno podupirao niz hrvatskih književnika poput Augusta Šenoe, Silvija Strahimira Kranjčevića i Marije Jurić-Zagorke.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić kazao je da su Strossmayerova posvećenost evanđelju i ljubav prema domovini nadilazili prostor s kojega je ponikao te kako je u mnogo čemu bio ispred svojeg vremena, dodavši kako je osječka akademska zajednica 1990. godine "odala dostojno priznanje najvećem sugrađaninu svih vremena unijevši njegovo ime u naziv Sveučilišta".

Rektor Sveučilišta Željko Turkalj ocijenio je da djelo Josipa Jurja Strossmayera, koji je rođen u Osijeku 4. veljače 1815. godine, do danas nije dovoljno istraženo i poznato, pa je Senat donio odluku o osnivanju bibliografsko-dokumentacijskog centra za prikupljanje građe o Strossmayeru i crkvenoj povijesti, čije je ustrojavanje u tijeku i za koji se nada da će ove godine biti ustrojen i započeti s radom.

HAZU će tijekom 2015. Strossmayerov jubilej obilježiti s više prigodnih manifestacija. U lipnju će se u palači HAZU u Zagrebu održati središnja proslava na kojoj će govoriti nekoliko istaknutih stručnjaka, a očekuje se i nazočnost najviših državnih dužnosnika. HAZU će biti suorganizator i međunarodnog znanstvenog skupa o Strossmayeru koji će se u studenom održati u Parizu na sveučilištu Sorboni.

U palači HAZU u Zagrebu traje izložba Strossmayerovih portreta otvorena u studenom prošle godine u povodu 130. godišnjice Strossmayerove galerije starih majstora HAZU. Među 20 izloženih slika i skulptura ističu se djela Vlahe Bukovca, Rudolfa Valdeca i Ivana Meštrovića.

Do kraja veljače može se razgledati i izložba Svečanost otvorenja Strossmayerove galerije 1884. godine koja je otvorena 30. siječnja povodom Strossmayerova jubileja.