Izglasano nepovjerenje Ireni Škorić

Tri mjeseca nakon što je došla na funkciju predsjednice Društva hrvatskih filmskih redatelja, Ireni Škorić i Upravnom odboru  društva pedesetak redatelja izglasovalo je nepovjerenje. Razlog - stalne razmirice između predsjednice i većine članova Upravnog odbora.

Narednih će dana Nadzorni odbor DHFR-a odlučivati o tome hoće li prihvatiti zahtjev za njihovim opozivom. Nadzorni odbor ne komentira skupštinu, moramo se držati statuta i zalagati se da štitimo Društvo, rekao je Vinko Brešan, koji je sa Zrinkom Matijević Veličan i Zrinkom Ogrestom u tom odboru. Ne mogu prejudicirati odluke Nadzornog odbora, svaki od tri člana ima svoje mišljenje i samostalno odlučuje, dodao je.

Irena Škorić je izjavila kako od prvog dana otkad je stupila na tu dužnost traje koordinirana opstrukcija njezina rada. U otvorenom pismu optužuje članove Upravnog odbora Nevena Hitreca, Daniela Kušana i Hanu Jušić.

Svaki moj pokušaj da efektivno preuzmem vodstvo društva spriječavaju navedeni članovi Upravnog odbora,očito oni žele zadržati sadašnji vazalni odnos društva prema HAVC-u.Možemo samo nagađati ima li to veze sa iznimno visokim sredstvima koja redovito dobivaju na natječajima HAVC-a pri čemu su neki od njih čak i članovi vijeća HAVC-a, tvrdi Škorić.

Većina redatelja nije se priklonila nijednoj strani, zanima ih samo normalno funkcioniranje društva. Svako produžavanje ovakve situacije zapravo će dovesti do novih otvorenih pisama u javnosti,do novih pokušaja da se ova situacija prikaže kao jedna odurna kaljuža u koju normalan čovjek  nebi stupio nogom, rekao je redatelj Igor Mirković.

Na optužbe Irene Škorić reagirao je priopćenjem ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, odbacujući osobnu ili krivnju HAVC-a. Nadzorni odbor u sljedećih desetak dana donijet će odluku kako dalje, a dotad se suzdržava od bilo kakvih komentara.