[VIDEO] Kraj recesije? Nema uzleta bez strukturnih reformi!

Kad provedemo najnepopularnije, strukturne reforme, možemo očekivati snažniji uzlet. Izvori u Europskoj komisiji kažu da su reforme u Hrvatskoj ili spore ili nemaju strukturni karakter, dok je apsorpcija iz EU fondova vrlo spora, javila se iz Bruxellesa za Dnevnik novinarka HRT-a Jasna Paro u povodu najnovije prognoze Europske komisije (EK) o rastu hrvatskoga gospodarstva u 2015.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je kako je bitno da Hrvatska nakon šest godina izlazi iz recesije. Naglasio je da i ove procjene EK pokazuju da je Vlada neke svari u protekle tri godine mandata radila dobro. I svi pokazatelji - od rasta osobne potrošnje, izvoza i proizvodnje - su pozitivni i s te strane mogu reći da sam zadovoljan da smo uspjeli Hrvatsku izvući iz recesije, rekao je Maras. Očekuje i da bi u posljednjem tromjesečju 2014. hrvatski BDP mogao biti u plusu.

Ministar financija Boris Lalovac, komentirajući procjene EK, rekao je  da je bitno da se trendovi u gospodarstvu počinju mijenjati. Vidite da radimo i na rasterećenju građana oprostom dugova i drugim mjerama povećanja osobnog dohotka i nadam se da će se te mjere početi i vraćati kroz određeni dio potrošnje. Na potrošnju će svakako utjecati i niže cijene energenata i određene druge robe široke potrošnje. Ne treba imati neka golema očekivanja ili nekakve iluzije, meni je bitno da se trendovi počinju pomalo mijenjati, izjavio je Lalovac novinarima nakon sjednice Vlade.

Na novinarski upit hoće li se i u ovoj godini mijenjati porezna politika, s obzirom na to da bi njezine česte promjene mogle biti zamjerka EK, Lalovac je kazao da će se porezni sustav mijenjati onoliko koliko ide u korist građanima i poduzetnicima. Pokušavamo činiti sve da se potakne gospodarska aktivnost, da se vrati dio optimizma i potrošnje i mijenjat ćemo ih onoliko puta koliko je potrebno da se građanima omogući povećavanje kućnog budžeta, izjavio je Lalovac.

Što su o ovoj temi rekli Ante Babić, ekonomski analitičar i Martina Dalić, nezavisna zastupnica u Saboru RH u emisiji Hrvatska uživo pogledajte u videoprilogu.

Saborska oporba pozdravila je procjene EK o blagom rastu hrvatskog BDP-a u 2015., ali i upozorila da je Hrvatskoj nužan znatno veći rast od procijenjenih 0,2%, za što su nužne strukturne reforme.

Europska komisija u najnovijim, zimskim prognozama potvrdila je svoju prijašnju procjenu o rastu hrvatskoga gospodarstva u 2015. po stopi od 0,2 posto, a u idućoj godini 1 posto.

Ove godine Komisija očekuje rast u svim zemljama članicama, ali s velikim razlikama među njima. Najmanji rast prema zimskim prognozama imat će Hrvatska (0,2 posto), a najveći Irska 3,5 posto.

Hrvatsko gospodarstvo je palo 2014. šestu godinu zaredom, ali je tijekom godine smanjena brzina recesije, što je dovodi do pada od 0,5 posto na godišnjoj razini. Prema zimskim prognozama, pozitivna potražnja iz inozemstva nije mogla poništiti učinke slabe domaće potražnje, koja je pala zbog pada investicija od 3,6 posto i smanjenja privatne potrošnje od 0,6 posto i javne potrošnje od 2,1 posto, navodi Komisija. Kraj hrvatske recesije predviđa se 2015., ali realni BDP rast će skromnih 0,2 posto. Rast domaće potražnje ostat će negativan, kao rezultat daljnjeg pada investicija i javne potrošnje. Predviđa se stagnacija privatne potrošnje jer negativne učinke slabog tržišta rada i nesigurnost vezanu uz konačno rješenje kredita nominiranih u švicarskim francima uvelike poništava pozitivan učinak porezne reforme i niže cijene nafte, navodi Komisija.

Hrvatska je od početka prošle godine u Postupku prekomjernog deficita (EDP), u sklopu kojeg je predviđeno da se deficit prošle godine smanji na 4,6 posto, ove na 3,5 posto, a 2016. na 2,7 posto BDP-a.

Javni dug bi ove godine trebao dosegnuti 84,9 posto, a sljedeće 88,7 posto BDP-a, dok se za prošlu godinu procjenjuje na 81,4 posto BDP-a. Predviđena stopa nezaposlenosti prošle godine je 17 posto, za ovu godinu se predviđa 16,8 posto, a sljedeće 16,4 posto. Te su procjene bolje od onih iz jesenskih prognoza.

Proračunski deficit u Hrvatskoj i dalje je daleko iznad postavljenih ciljeva u Proceduri prekomjernog deficita (EDP), iako je u zimskim prognozama nešto niži nego u jesenskima, pa Hrvatska treba pojačati napore na fiskalnoj konsolidaciji, izjavio je povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici.


Pierre Moscovici

Državni zavod za statistiku jučer je objavio da je promet u trgovini na malo u prosincu skočio 2,6 posto na godišnjoj razini. To je već peti mjesec zaredom kako potrošnja raste i njezin najveći skok od polovine 2013.
DZS je nedavno objavio i podatak o rastu industrijske proizvodnja u prosincu prošle godine, već četvrti mjesec zaredom, za 5,3 posto, što je najviše od početka recesije 2009.