Može li se zaustaviti rat na istoku Ukrajine?

Dok u Ukrajini bijesni rat, međunarodna zajednica krenula je u novu diplomatsku ofenzivu. Tijekom dana u Kijevu je s predsjednikom Petrom Porošenkom razgovarao američki državni tajnik John Kerry.

V
ečeras su stigli još i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande. Jedina tema je pronaći političko rješenje sukoba u toj zemlji nakon intenziviranja nasilja. No tu će nešto za reći imati i Moskva.
Sutra njih dvoje planiraju posjetiti Moskvu i susresti se s Vladimirom Putinom. Ruski predsjednik spreman je za konstruktivne razgovore o Ukrajini s Merkel i  Hollandeom, rekao je glavni Putinov politički savjetnik Juri Ušakov.

Čelnici Njemačke i Francuske sastat će se s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Zajedno s kancelarkom Angleom Merkel odlučili smo preuzeti novu inicijativu s novim prijedlogom za rješavanje sukoba koji će se temeljiti na teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, izjavio je Hollande.

Najavljene misije čelnika Francuske i Njemačke u Kijevu i Moskvi jasan su napor u svrhu nalaženja političkog rješenja sukoba u Ukrajini, izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Europska unija podržava sve inicijative u svrhu nalaženja političkog rješenja sukoba u istočnoj Ukrajini, kazala je.