"Minute u životu čine razliku" - AVD za svaku školu

U Hrvatskoj je oko 10.000 djece sa srčanim bolestima, godišnje ih se rađa 500. Njihovo stanje se ne može izliječiti, ali uz stalni nadzor i lijekove mogu živjeti poput zdrave djece. Svake godine u veljači udruga Veliko srce malom obilježava Festival srca. Ove godine pokrenuli su projekt "Minute u životu čine razliku" - AVD za svaku školu.

U listopadu prošle godine Osnovna škola Petrijanec dobila je AVD uređaj - automatski vanjski defibrilator. Iako se učenici diljem Hrvatske educiraju za korištenje takvog uređaja, to je zasad jedina škola koja ga ima. Od 550 učenika koji je pohađaju, troje ima srčane greške, pa je Zavod za hitnu medicinsku pomoć procijenio da je dobro takav uređaj postaviti u školi. Nasreću, dosad ga nisu trebali.

U Osnovnoj školi Petrijanec većina učitelja, uključujući i domara, prošla je edukaciju rada s AVD uređajem. Edukaciju treba redovito obnavljati. Osobito ako se uređaj ne koristi, pa se detalji zaborave. No svaki takav uređaj izravno je povezan s Hitnom medicinskom pomoći. U trenutku kad se AVD otvori upućuje se poziv i javlja se dispečer koji "pozivatelja" vodi kroz postupak oživljavanja. Tako uređaj mogu koristiti i oni koji nisu prošli edukaciju, a koji se u tom trenutku nađu pored osobe kojoj treba pomoć. Stoga bi bilo dobro AVD uređaj postaviti na što više mjesta. 

Uređaj u Petrijancu na raspolaganju je svim mještanima i unesrećenima na tom području. Po raznim ustanovama diljem Hrvatske trenutačno je postavljeno više od 300 takvih uređaja. Idealno bi bilo da ga ima svaka škola i mjesto na kojem se održavaju sportske manifestacije. Jedan stoji oko 25 tisuća kuna.