Sedam desetljeća virovitičkog kazališta

Virovitičko kazalište već je 70 godina aktivno na hrvatskoj kulturnoj sceni, a zahvaljujući entuzijazmu svojih djelatnika preživjelo je godine u kojima su mala kazališta u okolnim gradovima prestajala s radom.

Bogata povijest kazališnog života u Virovitici predstavljena je izložbom u gradskom muzeju pod nazivom 70 lica kazališta Virovitica. Mnoštvo fotografija, plakata, kritika, kostima i scene s odigranih predstava samo su dio cjelokupnog opusa koji je kroz protekle godine izveden na daskama koje život znače.

Tijekom Drugog svjetskog rata djelovale su dvije kazališne družine unutar Virovitičke brigade. Prva je stradala tijekom neprijateljskog napada 1944. godine nakon svega 3 mjeseca rada. Ubrzo je osnovana druga iz koje se nakon rata formira Kazališna grupa Narodnooslobodilačke fronte Virovitica te godinu kasnije ona postaje Kazališna skupina Doma kulture. Upravo tih godina zapisana je povijest kazališta kakvo danas poznajemo.
Ponosni su i glumci na tradiciju glumišta u svom gradu. Upravo su i njih dok su bili djeca privukla svjetla reflektora, scena, kazališne daske i teatralan pristup publici, a ljubav prema glumi i kazališnim djelima traje sve do danas.

Tijekom sezone pripreme nekoliko premijera raznih kazališnih predstava, a kako se u gledalištu uvijek traži karta više to je dokaz vjernosti njihove stalne publike.

Već jedanaestu godinu za rođendan ansambla priređuju virovitičke kazališne susrete pod popularnim nazivom "Virkas" na kojima nastupaju najbolja kazališta iz Hrvatske i susjednih zemalja. Festival započinje sutra, svečanom premijerom Legende o Sv. Muhli, Mate Matišića u koprodukciji Istarskoga narodnog kazališta Pula i kazališta Virovitica, a pod redateljskom palicom Dražena Ferenčine.