Raste broj zaduženih, ali i agencija za utjerivanje dugova

I dok broj zaduženih raste, raste i broj onih koji su u naplati pronašli unosan posao. Oni nisu kamatari, nisu ni razbijači s palicama, oni su regulirani na tržištu.

Takozvane agencije za utjerivanje dugova na uglavnom pristojan način uspijevaju osigurati naplatu, a sebi dobru zaradu.

Kako je uopće moguće da banka bez znanja klijenta proda dug nekoj trećoj osobi? Zar su osobni podaci javna stvar? U Agenciji za zaštitu osobnih podataka kažu - sve je po zakonu. Ugovor o cesiji dopušta bankama ili teleoperaterima da bez vaše suglasnosti prodaju vaš dug.

U Hrvatskoj je 20-ak ovakvih tvrtki. Unosan posao dogovaraju s bankama i teleoperaterima. A u naplati je telefon glavno oružje. Iz tvrtki se obave tisuće poziva na dan. Neki dužnici tvrde da nisu baš ugodni.

Većina se dugova naplati, a tvrtke koje pogrdno zovu legalni utjerivači dugova zarađuju tako da otkupljuju pakete dugova od banaka za manju od stvarne vrijednosti. U kupnju dugova ide se jedanput na mjesec.

Rado bi otkupljivači ušli u biznis s javnim poduzećima, vodovodom, plinarom ili HEP-om. Njihova je ponuda već odavno na stolu. Ako im uspije, oni koji ne plaćaju struju, vodu ili plin mogli bi lako postati klijenti tvrtki za otkup dugova.

Kako to funkcionira, pogledaje u videoprilogu u reportaži iz emisije HRT-a Labirint!