Olujna bura stvarala teškoće u Puli i Rijeci

Tijekom jutra i prošle noći na području Pule i okolice puhala je jaka i olujna bura s orkanskim udarima, zbog koje su vatrogasci morali intevenirati desetak puta. U Rijeci je sveučilišni Stožer za zaštitu i spašavanje proglasio izvanredno stanje opasnosti na području Sveučilišnog kampusa na Trsatu.

U Puli je vjetar na mahove puhao i stotinjak kilometara na sat, rušio kontejnere, suncobrane i stolice po terasama ugostiteljskih objekata u središtu grada, obarao dijelove derutnih fasada. Najviše je problema bilo zbog pokidanih grana koje su padale na prometnice. Pripadnici pulske javne vatrogasne postrojbe su noćas zbog jake bure morali desetak puta intervenirati. Jutros su intervenirali zbog dijela otkinutog limenog krova na jednom trgovačkom centru.

Dijelovi Like i Gorskog kotara odsječeni, tisuće kućanstava bez struje

U Ližnjanu tijekom noći bura je najvise štete nanijela u uvali Kuje gdje je potopljeno ili nasukano desetak barki.

Prema najavama Istrameta, vrijeme će se tijekom dana postupno smirivati, a bura će idućih sati slabjeti.


Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Zbog bure i snijega je danas je u Primorsko-gornaskoj županiji odgođena nastava u Pomorskoj školi Bakar te osnovnim školama u Hreljinu, Čabru i Fužinama, a Rijeci je jutros sveučilišni Stožer za zaštitu i spašavanje proglasio izvanredno stanje opasnosti na području Sveučilišnog kampusa na Trsatu. Mjera je ukinuta u podne nakon što se vjetar smirio.

U Begovu Razdolju i Zavižanu više od 130 cm snijega

Izvanredno stanje proglašeno je jer je na meteorološkoj stanici na krovu Građevinskog fakuleta izmjerena prosječna brzina bure od oko 65 kilometara s udarima do 100 kilometara na sat. Sveučilišni kampus se nalazi na području vrlo izloženom buri i od izgradnje zgrada na području kampusa nekoliko puta je bura razbijala prozore i odnosila dijelove obloga zgrada.

Izvanredno stanje je ukinuto nakon smirivanja vjetra i djelomičnog poboljšanja vremenskih uvjeta, ali je ostala zabrana kretanja dijelom kampusa.